latinica  ћирилица
26/01/2022 |  22:24 | Аутор: СРНА

Гутерес: Талибани морају да поштују основна људска права жена

Талибани морају да поштују основна људска права жена и дјеце, рекао је данас генерални секретар УН Антонио Гутерес у обраћању Савјету безбједности УН.
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com) -
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com)

Гутерес је од међународне заједнице затражио да ослободи замрзнуту помоћ за Авганистан како би спријечили да породице продају своју дјецу ради куповине хране.

- Тражим од талибана да искористе тренутак и придобију међународно повјерење и добру вољу признањем и поштовањем основног људског права које припада свакој дјевојци и жени - нагласио је Гутерес.

Он је изразио забринутост због недавних извјештаја о арбитражним хапшењима и отмицама жена активиста.

Гутерес је истовремено упутио и апел међународној заједници да појача подршку народу Авганистана, укључујући хуманитарне фондове у Вашингтону замрзнуте у Свјетској банци и код америчке администрације.

Генерални секретар је додао да се више од половине Авганистана суочава са "екстремним степеном глади" и да су "поједине породице продавале бебе ради куповине хране".

Кинески амбасадор у УН Жанг Ђун говорио је о случају жене која је продала двије кћери и бубрег да би прехранила породицу

Амбасадор Ђун је навео да је то људска трагедија и од Вашингтона је затражио да укине једностране санкције и ублаћи замрзнуће авганистанских средстава.

Данашња сједница Савјета безбједности УН треба да разјасни мандат политичке мисије УН у Авганистану који истиче 17. марта.