latinica  ћирилица
27/01/2022 |  07:52 ⇒ 07:53 | Аутор: СРНА

Митрополит Јоаникије: Свети Сава поставио темељ српског народног живота

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је на светосавској академији у Подгорици да нема области људског живота и стваралаштва у којој Свети Сава није поставио темељ и стандард, те да српски народ зато има огромну одговорност да сачува то богато насљеђе.
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије у Подгорици - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије у ПодгорициФото: СРНА

Он је на синоћњој централној светосавској академији у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици истакао да Срби као народ од времена Светог Саве почињу да напредују у сваком погледу.

- Ми смо и прије Светог Саве били хришћани, али нисмо били тако утврђени у вјери. Још је било храмања и клецања, враћања на паганство и лутања. Иако смо имали великих и владара и личности прије Светога Саве, многи од нас некако доживљавају да историја нашег рода почиње од Светог Саве - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је подсјетио да историја српског рода почиње много раније, али да су се Срби тек у вријеме Светог Саве и његовом заслугом сабрали око Христа и истински примили свету православну вјеру.

Митрополит Јоаникије истиче да је Свети Сава, препун знања и духовне финоће, поставио највећи стандард живота и стварања у српском народу.

Према његовим ријечима, Митрополија црногорско-приморска, коју је Свети Сава основао као Зетску епископију са сједиштем у манастиру Светих арханђела на Превлаци, живи пуним животом више од осам вијекова.

- И не само да живи и постоји, него и ствара, обогаћује и оплемењује наш народ. Колико је светиња подигнуто, колико се светих Божјих људи изњедрило са подручја ове митрополије, колико је светитеља нашло свој вјечни покој у светињама ове митрополије, која је љепота по нашим црквама и манастирима - од икона, фресака, од рукописних и штампаних књига. Које богатство нашег културног насљеђа које је ослоњено на дјело Светог Саве - подсјетио је митрополит Јоаникије.

Он је рекао да они који се противе увођењу вјеронауке у школе говоре "да не може догма да замијени науку и критичко мишљење", а да се заправо они држе догме и тих принципа.

- Никако да се ослободе заробљености том лажном догмом. Ово морамо да напоменемо јер имамо огромну обавезу да слиједимо пут Светога Саве, да чувамо богато духовно и културно насљеђе и памћење које баштинимо и да га унапређујемо - нагласио је митрополит Јоаникије.

Он је рекао да се на оваквим сабрањима као што је светосавска академија најбоље осјећа колико је српски народ примио дух Светог Саве.

- То може видјети и свако споља, нека само мало погледа шта ми имамо, које светиње чувамо, какву писменост имамо, какви су нам обичаји и топоними у Црној Гори. Црна Гора је сва ознаменована именом Светог Саве, уздуж и попријеко - од манастира Савине до Савиног бора, Савиног ока и Савиног кука. И многим другим знамењима, а посебно црквама и манастирима - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је поручио да су свети владика Николај и светопочивши митрополит Амфилохије прави сљедбеници Светог Саве.

У умјетничком дијелу програма учествовали су протојереј Никола Пејовић, Хор "Свети апостол и јеванђелист Марко", Хор "Свети Козма Етолски", гудачки квартет "Тхе Лордс оф тхе стрингс", школа вјеронауке подгоричког саборног храма, "Ђурђевданско коло" и гуслар Ранко Бојић.

Светосавској академији је претходила вечерња служба коју је служио митрополит Јоаникије уз саслужење подгоричког свештенства.