latinica  ћирилица
27/01/2022 |  08:02 ⇒ 08:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Медведев: Да избјегнемо рат, морамо преговарати

Процес преговора о безбједносним гаранцијама је једини начин да се садашња ситуација ријеши, а да бисте избјегли рат морате преговарати, изјавио је данас потпредсједник руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев.
Дмитриј Медведев (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Голл) -
Дмитриј Медведев (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Голл)

- Не смије бити рата ни на који начин, нико не тражи да започне рат, и мора се учинити све да се избјегне било какав рат - поручио је Медведев руским медијима, а преноси агенција ТАС С.

У том смислу, како наглашава, најважнија и “једина опција је преговарање о безбједносним гаранцијама, укључујући политичким и дипломатским средствима“, као и коришћење принципа недјељивости безбједности у међусобним односима, који је, како указује, уграђен у све европске и међународне темељне документе и који сугерише да нико не може да јача своју безбједност на штету безбједности неке друге земље.

Медведев је, међутим, указао да постоје људи који зарађују на тензијама и на причама о ратном сценарију.

Говорећи о документима о безбједносним гаранцијама које је Москва предала САД и НАТО-у, Медведев је рекао да су ти документи врло конкретни и одређени, и да су одраз забринутости званичне Москве.

- Није само ријеч о Украјини или било којој другој држави, већ о реалној опасности по националну безбједност наше земље - изјавио је потпредседник Савјета за безбједност.

Ако се на примјер, како додаје, Украјина придружи НАТО-у, нова војна база са новим офанзивним оружјем појавила би се одмах на граници са Русијом.

- У таквим условима бисмо завршили у веома компликованој геополитичкој ситуацији и то свакако морамо узети у обзир. То је оно о чему се ради у документима, који су сачињени и предати америчкој страни - изјавио је он.

Напомиње и да НАТО не успијева да одржи своје обећање о неширењу на исток и да се пребацио на руске границе.

- Обећали су да неће ширити НАТО, али нису одржали обећање. Кажу “ми ништа нисмо потписали?“ Али сви добро знамо ко је и када дао таква обећања и таква уверавања - нагласио је Медведев.

САД и НАТО упутили су јуче Москви одговор на предлог Русије поводом документа о безбједносним гаранцијама.