latinica  ћирилица
27/01/2022 |  09:12 | Аутор: СРНА

Додик: Свети Сава - путоказ правих вриједности

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је школску славу Светог Саву свим просвјетним радницима и ученицима, истичући да је први српски учитељ и просвјетитељ Свети Сава примјер вјечног надахнућу и путоказ правих вриједности на путу просвјетитељства, знања и истине.
Милорад Додик -
Милорад Додик

- Као старом европском народу нама, Србима, Свети Сава је на самом почетку 13. вијека оставио најсавршенији програм и путоказ у три тачке - слободна држава, слободна црква и слободна култура. Тако се српска самосвојност градила вијековима кроз нашу заједничку прошлост, нашу православну вјеру, нашу традицију и културу, те наш српски језик и ћирилично писмо - истакао је Додик у честитки.

Он је нагласио да су српски језик којим говоримо и ћирилично писмо којим пишемо основно полазиште српског националног бића без чега није могућ ни останак ни напредак српског народа, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- То треба да буде стално у нашој свијести, наша обавеза и дужност како је то било и Светом Сави, нашем првом просвјетитељу, државнику и архиепископу, утемељивачу српске цркве, државе и школства - нагласио је Додик.

Он је истакао да корачајући стазама Светог Саве идемо путем Светосавље који је једини исправан и истински начин нашег живота и у том треба васпитавати и младе нараштаје и будућа покољења.

- На овај велики дан славимо истинске вриједности које нам је оставио у насљеђе Свети Сава, а које наши просвјетни радници преносе нашој дјеци. С тога изражавам посебну подршку и поштовање свим просвјетним радницима за њихов одговоран рад и образовање наше дјеце на добробит цијелог друштва - навео је Додик.

Српска православна црква прославља данас Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Савиндан се обиљежава у свим школама у Републици Српској и Србији као школска слава.