latinica  ћирилица
27/01/2022 |  09:16 ⇒ 09:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Парламент Словеније одбио референдум о набавци оклопних транспортера

Словеначки парламент одбацио је приједлог о одржавању савјетодавног референдума о одлуци владе да у оквиру модернизације војске буду набављено 45 оклопних транспортних возила Боxер.

Приједлог опозиционе странке Љевица (Л) да ратификација прелиминарног споразума о набави савремених модуларних транспортних возила 8X8 њемачке производње буде одложена и повезана са резултатом предложеног референдума није прошао.

За расписивање референдума касно синоћ гласало је само осам посланикаа странке Љевица, 42 посланика су била против, а 27 уздржано, преноси агенција Хина.

Прелиминарни споразум о набави транспортних возила Словенија је прошле године склопила са организацијом ОЧАР (Organisation for Joint Armament Cooperation), у чијем програму заједничког наоружавања од раније већ учествују Италија, Француска, Њемачка, Литванија и друге чланице ЕУ.

Процјена је да би цијена за 45 возила типа Боxер за словеначку војску била око 400 милиона евра, зависно од додатне опреме и наоружања, а то би требало да буде дефинисано када уговор о куповини возила буде и потписан, преносе словеначки медији.