latinica  ћирилица
27/01/2022 |  09:49 | Аутор: СРНА

Вуковић: Искористити предности региона у привлачењу страних инвеститора

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић рекао је да земље западног Балкана треба посматрати као јединствено тржиште са низом предности као што су географска близина западној Европи, ниски транспортни трошкови, постигнут квалитет за извоз на тржиште ЕУ, што може довести БиХ до страних инвеститора, као и повећаног обима производње.
Вјекослав Вуковић  (Фото:glassrpske.com) -
Вјекослав Вуковић (Фото:glassrpske.com)

Учествујући на састанку представника Сарадничке мреже за подршку страним инвеститорима у БиХ, с циљем израде свеобухватнијег плана посјета страним инвеститорима у ширем подручју, Вуковић је рекао да БиХ нема проблем са новцем, већ са приоритетима, саопштено је из Спољнотрговинске коморе.

Према његовим ријечима, економска привредна политика води се према економском циљу, а тек тада се развијају и инструменти за долазак до тога циља.

- Да бисмо дошли до жељеног, неопходно је ускладити образовање с потребама тржишта, као и савременим трендовима пословања, развијати инфраструктуру, отклањати нецаринске баријере, смањивати намете и усклађивати стандарде и услове са тржиштима ЕУ, а што су само нека од приједлога рјешења - истакао је Вуковић.

У саопштењу је наведено да представници Мреже заједнички раде на идентификацији препрека за пословање и на њиховом отклањању у што краћем року, како би допринијели повећању конкурентности пословног окружења и повећању страног капитала у БиХ.

- Имајући у виду значај страних улагања за економски развој земље, увођење нових технолошких рјешења и нових менаџерских вјештина, те повећања броја запослених као кључног елемента привлачења страног капитала, неопходно је обезбиједити заједничко дјеловање свих надлежних институција у БиХ, с циљем отклањања свих идентификованих препрека пословању у земљи - истиче се у саопштењу.

Јучерашњи састанак представника Сарадничке мреже за подршку страним инвеститорима организовала је Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ