latinica  ћирилица
27/01/2022 |  10:51 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Пузигаћа: Загреб наставља са дискриминацијом права Срба

Хрватска наставља дискриминацију статусних права избјеглих Срба, која се односе на радна, пензијска, имовинска и станарска права, рекао је Срни предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа.
Никола Пузигаћа - Фото: СРНА
Никола ПузигаћаФото: СРНА

Пузигаћа је навео да се свакодневно у сједиште Удружења у Бањалуци обраћају избјегли Срби из Хрватске који су прије рата тамо живјели и радили, а право на инвалидску пензију остварили у Републици Српској, али им то Хрватска не признаје и у јануару је послала на десетине рјешења којима одбија да призна то право.

Он је рекао да се избјегли Срби из Хрватске свакодневно обраћају Удружењу за помоћ, али да Удружење није у могућности да испуни њихове захтјеве јер се и само налази у тешкој финансијској ситуацији и отежаним условима рада.

Апеловао је да надлежне институције у Републици Српској пруже адекватну помоћ Удружењу како би могло пружити правну и сваку другу помоћ избјеглим Србима из Хрватске у остваривању њихових статусних права у тој држави.

Драган Вукојевић из Бањалуке, који је прије рата живио и радио у Загребу, а 2017. године добио инвалидску пензију у Републици Српској, рекао је Срни да Хрватска два пута одбија да му призна право на сразмјеран дио инвалидске пензије.

- У Хрватској имам више од четири године радног стажа које сам остварио прије рата, радећи на позицији шефа ватрогасаца и портира у Фабрици обуће Астра у Загребу. Хрватска је 2018. и 2019. године одбила захтјев да ми се призна право на инвалидску пензију. У рјешењу су навели да сам неквалификовани грађевински радник, иако никада нисам радио у грађевинској фирми - истакао је Вукојевић.

Он прича да је нарушеног здравља, са 12 хроничних обољења и да је "стално по болницама".

- Пред рат су ме као случајног пролазника претукла непозната лица испред затвора у Реметинцу и бацила у канал, приликом чега сам задобио тешке тјелесне повреде главе и био у болници - навео је Вукојевић.

Вукојевић је нагласио да ових дана трећи пут у Хрватској подноси захтјев за признавање права на сразмјеран дио инвалидске пензије и да од свог права никада неће одустати.