latinica  ћирилица
27/01/2022 |  11:35 ⇒ 11:41 | Аутор: СРНА

Кошарац: Омогућити легитимно политичко представљање приликом измјене закона

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац истакао је да је важно сачувати демократски капацитет и омогућити легитимно политичко представљање на свим нивоима власти приликом измјене изборног законодавства у БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Позиције СНСД-а су врло јасне - не постоји могућност индиректног избора члана Предсједништва БиХ из Републике Српске. Нећемо одустати од политике очувања изборног субјективитета Српске кроз директан избор члана Предсједништва БиХ. Наш примарни интерес је да заштитимо права српског народа и свих грађана у Републици Српској - рекао је Кошарац у изјави за Срну.

Он је као члан Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ данас присуствовао састанку са вишим званичником Министарства спољних послова САД задуженим за изборну реформу у БиХ Метјуом Палмером и директором при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст.

Када је у питању Дом народа парламента БиХ и избор делегата из Републике Српске, Кошарац је нагласио да неће бити одступања од тога да Народна скупштина Републике Српске, у складу са Уставом, бира своју делегацију.

- СНСД је показао одлучност и јасно опредјељење да, осим интереса грађана Републике Српске, снажно заговара заштиту интереса српског народа у Федерацији БиХ /ФБиХ/, посебно због чињенице да у претходном периоду федералне структуре нису имале слуха да на адекватан начин омогуће легитимно представљање српског народа у федералном парламенту - рекао је Кошарац.

Он је истакао да је ово врло важно питање које се мора ријешити кроз измјене Изборног закона БиХ, како би коначно Србима било омогућено да на легитиман начин бирају своје представине у складу са Уставом.

Кошарац указује да је неопходно да у свим разговорима о измјенама Изборног закона БиХ акценат буде на интегритету изборног процеса, као и јасно дефинисаној улози Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ.

- То је изузетно важно питање, будући да актуелни сазив ЦИК-а БиХ није изабран на законит начин, што угрожава интегритет самог изборног процеса - додао је Кошарац.

Он је поручио да представници институција власти Републике Српске желе да кроз измјене Изборног закона сачувају њен демократски капацитет, као и демократски капацитет институција на другим нивоима власти у БиХ.

- Очигледно је да застој постоји на нивоу ФБиХ, те очекујемо да ће федералне структуре усагласити спорна питања, како бисмо у завршном кругу разматрали могућност усвајања измјена Изборног закона БиХ - закључио је Кошарац.

У Сарајеву је данас одржан састанак чланова Интерресорне радне групе Парламентарне скупштине БиХ за измјену изборног законодавства са директором при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст и вишим званичником Министарства спољних послова САД задуженим за изборну реформу у БиХ Метјуом Палмером.