latinica  ћирилица
27/01/2022 |  11:51 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

Тодоровић: Епидемиолошка ситуација неповољна и у фази погоршања

Епидемиолошка стуација у Бањалуци је неповољна и у фази погоршања, оцијенила је гостујући у програму Радија Републике Српске, директорка бањалучког Дома здравља, Невена Тодоровић.
Невена Тодоровић - Фото: РТРС
Невена ТодоровићФото: РТРС

- Након новогодишњих и божићних празника евидентан је драстичан пораст броја заражених. Прошле седмице имали смо у Бањалуци 3.164 пацијента код којих је потвђено присуство вируса корона - истакла је Тодоровић.

Она каже да је већина заражених пацијената млађе и средње животне доби, са лакшом клиничком сликом, али да је у порасту и број пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом, као и пораст броја хоспитализованих.

- Пацијенти којима је потребна хоспитализација су углавном старије животне доби, који имају придружене болести. Средње тешка клиничка слика код млађих пацијената се јавља код оних који су невакцинисани - рекла је Тодоровић.

Она је додала да се са почетком наставе у другом полугодишту очекује и пораст броја заражених међу школском дјецом.

Због повећаног броја пацијената који су јављају у АРИ и ковид амбуланте велики је притисак на примарну заштиту.

- Велики проблем у организацији рада у здравстеним установама представља и одсуство љекара и медицинског особља, код којих је поврђено присуство вируса корона или су у изолацији - истакла је Тодоровић.