latinica  ћирилица
27/01/2022 |  12:28 ⇒ 12:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Фукушима: Обољели од карцинома штитне жлијезде траже одштету

Шесторо обољелих особа од карцинома који су били дјеца у вријеме несреће у нуклеарној централи Фукушими 2011. године, поднијели су тужбу данас захтијевајући да им се плати накнада за болест коју су добили, а за коју кажу да су изазване великом радијацијом избаченом из нуклеарне електране.
Фукушима је била једна од највећих катастрофа у историји Јапана - Фото: REUTERS
Фукушима је била једна од највећих катастрофа у историји ЈапанаФото: REUTERS

Људи, који сада имају између 17 и 27 година захтијевају да им "Tokio Electric Power Company Holdings" плати укупно 5,4 милиона долара на име компензације, преноси агенција АП.

Једна од обољелих пацијенткиња која је поднијела тужба рекла је да је морала да бира између здравља и каријере, јер се сусрела са предрасудама према обољелима са карциномом штитне жлијезде.

- Али одлучила сам да иступим и кажем истину у нади да ћу побољшати ситуацију за скоро 300 других људи који такође пате попут нас - поручила је она.

Адвокати који заступају ове људе саопштили су да је ово прва групна тужба у Јапану коју су подигли становници Фукушиме због здравствених проблема повезаних са нуклеарном катастрофом која се десила прије 11 година.

На конференцији за новинаре након подношења тужбе Окружном суду у Токију, мајка и друга обољела особа изјавиле су да се надају да ће суд утврдити корелацију између рака и радијације која је процурила из фабрике.

Како се наводи, стручна комисија коју је влада префектуре Фукушиме задужила да истражи ове наводе, до сада је одбацила ово као узрок.

Обољели су у вријеме несреће имали од 6 до 16 година, а рак штитне жлијезде им је дијагностикован између 2012. и 2018. године, навели су њихови адвокати.

Некима од њих је у потпуности уклоњена штитна жлијезда и неопходно им је доживотно хормонско лијечење, док један од њих тврди да му се рак од тада проширио на друга мјеста.