latinica  ћирилица
27/01/2022 |  12:36 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Отворен сајам "Агро Београд" - 50 излагача из Српске

У Београду је почео 3. Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства "Агро Београд" који су отворили министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Републике Српске Бранислав Недимовић и Борис Пашалић са ресорним министрима из Албаније и Сјеверне Македоније.
Борис Пашалић на међународном Сајму воћарства - Фото: РТРС
Борис Пашалић на међународном Сајму воћарстваФото: РТРС

Недимовић је у обраћању рекао да је Србија у 2021. години извезла воћа и поврћа у вриједности од милијарду евра, о чему је некада сањала.

Он је истакао да то није граница за Србију, већ да отвара нова тржишта, а једна од прилика је и иницијатива "Отворени Балкан".

Пашалић је изразио наду да ће сљедећа, четврта чланица иницијативе "Отворени Балкан" бити БиХ, нагласивши да тренутно унутар БиХ не постоји заједнички став о томе.

Он је навео да Влада Републике Српске и представници Српске у заједничким органима БиХ дају пуну подршку приступању тој иницијативи, као и привредници и произвођачи.

Пашалић је пожелио успјешну пољопривредну годину произвођачима, уз оцјену да ће она бити изазовна због раста цијена и пандемије, као и протекла.

Он је захвалио произвођачима који су успјели да произведу производе одређеног квалитета и безбједности и исказао задовољство што у Београду излаже 50 произвођача из Републике Српске.

Ресорни министри Сјеверне Македоније и Албаније Љупчо Николовски и Фрида Крисца оцијенили су да је сајам примјер успјешне сарадње и још једном поздравили иницијативу "Отворени Балкан".

На отварању су се обратили и замјеник градоначелника Београда Горан Весић, директор мисије УСАИД у Србији Сузан Фриц.

На Сајму ће се представити чак 500 излагача из Србије и свијета.

Први пут су се на овој специјализованој манифестацији од међународног значаја представили и излагачи из Српске на заједничком штанду Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Привредне коморе.

У хали – два се, осим излагача из Руске Федерације, на заједничком штанду Српске представило око 50 компанија и велики број индивидуалних пољопривредних произвођача, који ће имати прилику да међународној јавности представе своје производе и потенцијале које Српска може да понуди.

На сајму, који ће трајати до суботе, 29. јануара, Руску Федерацију представљају излагачи из Московског региона, а придружиће им се излагачи и компаније из Италије, Шпаније, Холандије, Швајцарске, Њемачке и других земаља.

У хали три Београдског сајма биће приказана најмодернија техничка достигнућа, гдје се могу видјети водећи свјетски брендови трактора и прикључне механизације /ИМТ, "Ферари", "Ландини", "Махиндра", "Масеј Фергусон".../, системи наводњавања, системи противградне заштите, доставна возила, дронови и друга савремена опрема.

Током три дана манифестације биће организоване и стручне конференције и састанци на којима ће бити ријечи о стандардима у производњи воћа и поврћа, будућности производње бобичастог воћа, транспорту воћа и поврћа у расхладним контејнерима, револвинг фондовима за финансирање, прецизном наводњавању, модернизацији српског винарства, производњи и преради љековитог и ароматичног биља у Србији.

Током сајма организују се састанци страних и домаћих купаца са произвођачима воћа и поврћа у свјежем, замрзнутом и обрађеном стању.

Сајам је организован уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, града Београда – Секретаријата за пољопривреду и УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду, у складу са тренутним епидемиолошким мјерама.