latinica  ћирилица
27/01/2022 |  12:49 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Палмер и Ајхорстова затражили анализу текста измјена Изборног закона

Директор за западни Балкан при Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст и специјални изасланик САД за изборну реформу Метју Палмер затражили су да се прије наставка разговора о измјенама изборног законодавства, који је заказан за сутра у Неуму, анализира предложени текст измјена који је достављен и члановима Интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства Парламентарне скупштине БиХ.
Палмер и Ајхорстова са Интерресорном радном групом (Фото: ПС БиХ) -
Палмер и Ајхорстова са Интерресорном радном групом (Фото: ПС БиХ)

У саопштењу Парламентарне скупштине БиХ наводи се да су у данашњем разговору Ајхорстове и Палмера са члановима Интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства учествовали и шеф Делегације ЕУ у БиХ амбасадор Јохан Сатлер и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек.

Предложени текст измјена који је достављен члановима Радне групе представља, како је данас речено, документ у којем су представници међународних институција настојали да на једном мјесту обједине све изнесене идеје.

У њиховим обраћањима истакнуто је да је циљ јачање интегритета изборног процеса које би допринијело приближавању БиХ европским демократским стандардима и евроинтеграцијама.

Констатовано је да је повјерење јавности у изборни процес ослабило и да је неопходно да се он учини правичним, транспарентним и одговорним, као и да се изброји сваки глас бирача.

Вријеме је, речено је данас, да се утврди пакет измјена који би благовремено био представљен грађанима, а примјењивао би се и на изборима у октобру и у наредном периоду.

Чланови Радне групе за измјене изборног законодавства Парламентарне скупштине БиХ изнијели су прве реакције на понуђени приједлог законских измјена, а остављен је простор да се конкретније примједбе и сугестије изнесу током наставка разговора.

Изражено је и опредјељење да Радна група по потреби интензивира рад како би посао измјена изборног законодавства био окочан на вријеме и прије расписивања општих избора.