latinica  ћирилица
27/01/2022 |  12:53 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Свети Сава је у много чему највећи у српском народу

Свети Сава је у много чему највећи у српском народу, увео га је у вјеру и смисао постојања, рекао је у бесједи Његова светост патријарх српски Порфирије.
У Храму Светог Саве почела Светосавска литургија (Фото: Сава Радовановић) - Фото: ТАНЈУГ
У Храму Светог Саве почела Светосавска литургија (Фото: Сава Радовановић)Фото: ТАНЈУГ

- Утемељио је аутентичну вјеру у Бога у нашем народу. Увео је наш народ у вјеру и смисао постојања - рекао је патријарх Порфирије у бесједи послије службе у Храму Светог Саве у Београду.

Он је нагласио да је Свети Сава успоставио систем вриједности кроз који је српски народ градио духовно биће, своју вјеру и културу тако да она има лични, саборни печат.

Патријарх српски је истакао да се о Светом Сави може много говорити - да је био мудар, дипломата, просвјетитељ, да је зидао школе, путеве и болнице, организовао економски живот свог народа.

- Много се може говорити о томе да је био човјекољубив, миротворац, да није разликовао људе, да је у сваком гледао икону Божију и једнако вриједног човека пред Богом. Свети Сава је велики и највећи у много чему у нашем народу - рекао је патријарх Порфирије, преноси Радио Слово љубве.

Патријарху су саслуживали викарни епископи - марчански Сава, топлички Јеротеј и ремезијански Стефан.

Српска православна црква прославља данас Светог Саву, утемељивача СПЦ, државе и школства. Савиндан се обиљежава у свим школама у Републици Српској и Србији као школска слава, а у Сјеверној Македонији као национални празник српске заједнице.