latinica  ћирилица
27/01/2022 |  13:52 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Братимљење школа из Косовске Каменице и Источног Новог Сарајева

Директори Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву Жељка Топалић и ОШ "Десанка Максимовић" у Косовској Каменици Јадранка Васић данас су у Источном Новом Сарајеву потписале повељу о братимљењу ове двије васпитно-образовне установе.
У Источном Сарајеву састанак Арлов, Топалић и Васић - Фото: СРНА
У Источном Сарајеву састанак Арлов, Топалић и ВасићФото: СРНА

Изразивши задовољство што је повеља о братимљењу потписана на Светог Саву, школску славу, Васићева је рекла да лик и дјело овог српског светитеља свакодневно прате у школи "Десанка Максимовић" у Косовској Каменици.

Она је додала да за школу из Косовске Каменице посебан значај има братимљење са школом из рубног дијела Републике Српске, чије је становништво имало исту судбину као Срби са Косова и Метохије.

Васићева се у име српског становништва Косовске Каменице, али и цијелог Косова и Метохије захвалила за подршку Републике Српске, појединаца и институција, а посебно Одбору за помоћ Косову и Метохији и и његовом предсједнику Милораду Арлову.

Говорећи о ОШ "Десанка Максимовић", Васићева је рекла да школа постоји већ 152 године и да без икаквих проблема ради у истом дворишту са школом на албанском језику.

- Око 300 ученика и 150 запослених подједнако се труде да уљепшају свој и живот дјеце - истакла је директор школе у Косовској Каменици, наводећи да у школи дјелују бројне радионице за дјецу и одрасле - дубореза, шивења, веза, ткања и вајања, као и музеј вјеронауке.

Топалићева је оцијенила да повеља о братимљењу између двије школе није случајно потписана на Светог Саву, када се српски народ подсјећа на то шта му је овај светитељ оставио у вјековну баштину.

- Потребно је остати вјеран ономе што јесмо - рекла је Топалићева и додала да су запослени у овој школи посвећени задатку да нараштајима које образују пренесу предање Светог Саве.

Она је изразила увјерење да ће школе "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева и "Десанка Максимовић" из Косовске Каменице изградити мостове пријатељства, љубави и наде трагом Светосавља које их је спојило ових дана.

Топалићева је нагласила да ђаци и просвјетни радници из Косовске Каменице могу бити узор и подстицај ученицима и запосленима у ОШ "Свети Сава" за нове активности и успјехе.

Подсјећајући да ово није први случај братимљења школа са Косова и Метохије и Републике Српске које је спојио Одбор за помоћ Косову и Метохији, Арлов је рекао да се ОШ "Свети Сава" међу првима прошле године прикључила хуманитарној акцији Одбора за изградњу Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици, намијењеног дјеци и младима са потешкоћама у развоју.

"ОШ `Десанка Максимовић` ради оно што је по програму Републике Србије, али и подржава наталитет и задржава српски народ у Косову и Метохији, што ради ОШ `Свети Сава на граници са Сарајевом и Федерације БиХ", рекао је Арлов.

Он је истакао да ће, захваљујући хуманости људи и институција у Републици Српској, 164 дјеце и младих са потешкоћама у развоју са подручја четири општине са српском већином на сјеверу Косова и Метохије ускоро у Косовској Митровици ускоро добити своје просторије.

- Позивам све у Републици Српској да у јуну ове године по десети пут угостимо дјецу са Косова и Метохије и да то буде највећи број до сада - рекао је Арлов, подсјећајући да је кроз овај програм до сада прошло пет хиљада српске дјеце са Косова и Метохије у пратњи око 500 просвјетних радника.

Арлов је додао да је до краја јануара у Републици Српској активан хуманитарни телефонски број 1412 за помоћ изградњи дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици.

На иницијативу Одбора за помоћ Косову и Метохији и под покровитељством Града Источног Сарајева прије два дана у Културном центру Источно Ново Сарајево одржан је хуманитарни концерт "Светосавско Косово и Метохија и Република Српска" у извођењу Градског аматерског хора "Каменички бисери" из Косовске Каменице.