latinica  ћирилица
27/01/2022 |  14:04 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Пашалић и Недимовић о набавци минералног ђубрива

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је данас у Београду разговарао са ресорним министром Србије Браниславом Недимовићем о набавци минералних ђубрива за Српску, те навео да ће на заједничкој сједници двије владе половином фебруара бити ријечи о даљој сарадњи.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

- Сарадња два министарства је одлична и биће настављена. Данас смо разговарали о сарадњи и подршци, прије свега код набавке минералних ђубрива за произвођаче у Српској, јер имамо проблем са високим цијенама - рекао је Пашалић новинарима у Београду, гдје је учествовао у отварању Међународног сајма "Агро Београд".

Пашалић је навео да се коначно кренуло и са реализацијом постављања противградних станица на подручју Подриња на територији Републике Српске, одакле ће се бранити и дио Бајине Баште, Љубовије у Србији, као и Братунца, гдје град причини доста штете.

Он је напоменуо да постоје и бројне друге активности у области пољопривреде, шумарства, тако да ће већ половином фебруара бити одржана нова сједница двије владе, гдје ће бити утврђено шта је до сада урађено и шта треба радити.

Говорећи о наступу Републике Српске на Међународном сајму воћарства, повртарства и виноградарства "Агро Београд", Пашалић је истакао да се Српска први пут организовано појављује на оваквом сајму.

Он каже да је на сајму присутно око 50 произвођача из свих дијелова Српске и да је значајно да они представљају своје производе.

- Ми имамо квалитетне здравствено-безбједне производе које можемо да презентујемо и на другим тржиштима ван БиХ и Српске - рекао је Пашалић.

Он је подсјетио да су на сајму присутни излагачи из многих земаља региона, те да је циљ Српске да своје производе пласира на што више различитих тржишта и тако својим произвођачима обезбиједи приходе.

- Све ово има везе и са Отвореним Балканом, иницијативом која све вријеме провијава данас на овом сајму у Београду, гдје су присутни и министри Сјеверне Македоније, Албаније, наравно Србије. Надам се да ће и БиХ приступити тој иницијативи - рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да, нажалост, унутар БиХ тренутно нема сагласности, али да Република Српска и њени представници снажно подржавају иницијативу Отворени Балкан, док, с друге стране, из ФБиХ нема јасне подршке.

- Битно је да наши привредници и пословна заједница пружају пуну подршку тој иницијативи и вјерујем да ће економски интереси бити важнији од политичких неразумљивих ставова и да ће и БиХ приступити Отвореном Балкану, јер од тога сви могу само имати корист - рекао је Пашалић.

Он је навео да се у пољопривреди, која је и научна област, свакодневно појављују нове сорте, хибриди, заштитна средства, нове технологије, те да се на сајму могла видјети и употреба дронова у пољопривреди и да Српска мора да прати те трендове.

Пашалић је рекао да у оквиру ресорног министарства Српске постоје мјере подстицаја усмјерене ка новим технологијама у пољопривреди и да је важно да произвођачи из Српске виде новитете управо на оваквим манифестацијама и примијене на својим парцелама.

- Једини пут развоја пољопривреде је примјена знања и технологија. Постоји заблуда да се пољопривреда развија од подстицаја, који помажу неке осјетљиве секторе производње, док се истински развој дешава искључиво на бази примјене нових знања и технологија - рекао је Пашалић.