latinica  ћирилица
27/01/2022 |  14:10 | Аутор: СРНА

У Источној Илиџи странци практикују религијска увјерења на екстреман начин

На подручју Источне Илиџе борави група странаца која практикује религијска увјерења на екстреман начин, сазнања су до којих су дошли Инспектори Службе за послове са странцима.
Служба за послове са странцима - Фото: РТРС
Служба за послове са странцимаФото: РТРС

Послије повећаног интересовања грађана који су изразили забринутост због навода да су се на подручје Источне Илиџе населили припадници екстремистичке религијске секте, из Службе за послове са странцима је саопштено да је извршен инспекцијски надзор и затечено 37 страних држављана у два приватна објекта власништва држављанина БиХ чији су иницијали С.В, у Улици Меше Селимовића.

Ријеч је о породицама са малољетном дјецом, држављанима САД, Канаде и Гватемале, саопштено је из Службе за послове са странцима.

Служба је извршила провјере страних држављана кроз доступне службене евиденције, укључујући и евиденције Интерпола, те истакла да они не пролазе кроз њихове евиденције ни по ком основу.

Провјером кроз службене евиденције утврђено је да су ова лица ушла у БиХ током новембра прошле године и да бораве у БиХ по основу права на безвизни боравак.

Страни држављани су првобитно боравили на подручју Кантона Сарајево, након чега су промијенили адресу боравишта и настанили се на наведеној адреси у Источној Илиџи.

У саопштењу је наведено да за ова лица није извршена пријава адресе боравишта у складу са Законом о странцима, те је обављен разговор са лицем С.В. на околности боравка странаца у објектима у његовом власништву и он је прекршајно санкционисан због њиховог непријављивања.

С обзиром на то да је ријеч о држављанима земаља који су ослобођени прибављања визе за улазак у БиХ, они имају право на безвизни боравак у трајању до 90 дана.

Остварен је контакт са надлежном полицијском управом, која је информисала представнике Служба за послове са странцима да није забиљежено да су страни држављани нарушавали јавни ред и мир или вршили кривична дјела.

Служба за послове са странцима истакла је да, заједно са осталим надлежним безбједносним агенцијама, врши додатне провјере ових лица од чијег исхода ће зависити даље поступање, а јавност ће о свему бити благовремено обавијештена.