latinica  ћирилица
27/01/2022 |  14:22 | Аутор: СРНА

Линта: Активно се борити против негирања геноцида над Јеврејима и Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поручио је поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста да се српски народ увијек сјећа трагичне судбине два народа, која их је још више повезала како се зло библијских размјера не би више поновило.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- Судбина коју су нацисти и њихови савезници намијенили Србима и Јеврејима на овим просторима била је врло слична, а то је потпуно истребљење и уништење. Паралелно са уништавањем јеврејског народа у Европи, српски народ је доживио непојмљиви геноцид у Независној Држави Хрватској /НДХ/, односно на подручју данашње Хрватске, БиХ и Срема све до Земуна - подсјетио је он.

Линта је нагласио да је, због јачања ревизионизма у окружењу и шире, у Европи и свијету, потребно водити активну борбу против ревизије историје чији је циљ негирање геноцида над јеврејским и српским народом и драстично умањивање жртава два народа.

Он сматра да Србија треба да донесе резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ с циљем да се започне правна, политичка и дипломатска борба за међународно признање геноцида над српским народом, саопштио је овај савез.

Према његовим ријечима, то конкретно значи да државе потписнице Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида и међународне организације у својим парламентима донесу резолуције којима се као геноцид признаје масовно истребљење које су усташе у НДХ спроводиле над Србима.

- Поред тога, веома је важно да се за Дан сјећања на геноцид над Србима одреди дан оснивања НДХ 10. април. Оснивањем НДХ је започела реализација дуго припреманог Плана истребљења и уништења српског народа. Сваког 10. априла грађани Србије би двоминутним стајањем у тишини одали почаст српским жртвама у НДХ. У свим основним и средњим школама у Србији на тај дан организовао би се посебан школски час у циљу упознавања ученика с извршеним геноцидом над Србима у НДХ - навео је он.