latinica  ћирилица
27/01/2022 |  14:29 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Потребан договор о политичким питањима, неприхватљива експериментална рјешења

Члан Интересорне радне групе парламента БиХ за измјене изборног законодавства Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је Срни да су СНСД и Српски клуб заинтересовани за побољшање изборног процеса, али да нису спремни да прихвате експериментална рјешења за која се не зна да ли су проводива и да ли ће унаприједити тај процес.
Сњежана Бурсаћ Новаковић - Фото: РТРС
Сњежана Бурсаћ НоваковићФото: РТРС

Бурсаћева је навела да су директор при Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст и виши званичник Министарства спољних послова САД задужен за изборну реформу у БиХ Метју Палмер доставили члановима Интересорне радне групе и предсједницима политичких странака приједлог дијела измјена Изборног закона које би требале да допринесу побољшању изборног процеса у техничком смислу.

- Што се тиче представника СНСД и Српског клуба, ми смо становишта да се не можемо изјашњавати о овом пакету о тим појединачним приједлозима из више разлога. За нас измјене и допуне Изборног закона подразумијевају прије свега постизање политичког договора о кључним питањима која су лоцирана у ФБиХ - рекла је Бурсаћева након разговора чланова Интересорне радне групе са Палмером и Ајнхорстовом.

У случају да дође до неког договора у ФБиХ, каже Бурсаћева, СНСД је спреман да се разговара и о техничким питањима.

Бурсаћева је подсјетила да су Палмер и Ајнхорстова почели серију састанака са различитим актерима у различитим форматима у покушају да се процес измјена Изборног закона приведе крају и да се дође до неког приједлога.

Она је истакла да се на данашњем састанку није чуло ништа ново, осим тога да се очекује да ће се значајне ствари десити у Неуму, гдје ће током предстојећег викенда разговарати предсједници и представници парламентарних странака из Федерације БиХ.

- То је провејавало разговорима, као и порука међународне заједнице да се договоре измјене Изборног закона јер их сматрају важним и ургентним - навела је Бурсаћева.

Она је додала да су се приједлози које су добили у одређеном дијелу налазили у разматрању Интересорне радне групе док је функционисала.

- То су приједлози који су препоруке ОДИР-а и неких других институција и невладиних организација. Ми из Републике Српске имамо договорену динамику да заједно све то анализирамо, али те приједлоге нисмо спремни прихватити без укупног политичког договора - истакла је Бурсаћева.

Коментаришући чињеницу да на данашњем састанку нису учествовали многи представници бошњачких странака, Бурсаћева је рекла да је ријеч о "јасном сигналу" дијела бошњачке политичке јавности да не учествују у преговорима.

- Ту поруку су послали представници такозваних грађанских странака. Очито је да бошњачком политичком корпусу не одговара ни дијалог ни проналазак стварних рјешења за излазак из кризе - закључила је Бурсаћева.