latinica  ћирилица
27/01/2022 |  15:42 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

На сајму у Београду и пољопривредни произвођачи из Српске (ВИДЕО)

У Београду је отворен трећи Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства Агро Београд.
Борис Пашалић на међународном Сајму воћарства - Фото: РТРС
Борис Пашалић на међународном Сајму воћарстваФото: РТРС

На једној од најзначајнијих манифестација овог типа у региону, учествује више од 500 излагача из Србије и свијета, а представљају се и пољопривредни произвођачи из Републике Српске.

На заједничком штанду Републике Српске изложени су домаћи производи као што су воћни сокови од руже, зове, ароније, боровнице, малине, семберски купус свјежи и кисели, разни природни џемови, пекмези од малина и дрењина, те вина, ракије, туршије, козметички производи, маслиново уље, као и пиво "међед" из Херцеговине.

Представиле су се и "Херцеговачка" и "Крајишка кућа", које имају у плану пласман својих производа и у Србији, а најављују и отварање продајних објеката у Београду.

- Тражи се све оно што Херцеговина нуди и по чему је препозната, а то су добар сир и добар мед, квалитетно маслиново уљ, добра вина и ракија, пршут, домаћи сокови од дивљег нара, сува смоква - рекао је директор Аграрног фонда града Требиња Веселин Дутина.

О подршци пољопривредницима разговарали су и ресорни министри Србије и Српске Бранислав Недимовић и Борис Пашалић. Конкретни договори очекују се на заједничкој сједници двије владе, половином фебруара.

- Сарадња два министарства је одлична и биће настављена. Данас смо разговарали о сарадњи и подршци, прије свега код набавке минералних ђубрива за произвођаче у Српској, јер имамо проблем са високим цијенама - рекао је Пашалић.

Колико је пољопривреда важна види се и на примјеру Србије.

- Србија је у 2021. години извезла милијарду евра воћа и поврћа, то су ствари о којима смо некад сањали, и то кажем из простог разлога јер ту није граница, отварамо нова тржишта, идемо даље - рекао је Недимовић.

Наглашено је да је једна од прилика за то и Отворени Балкан. Министар Пашалић нада се да ће се овој иницијативи ускоро придружити и БиХ, јер је то корисно за привреднике и пословну заједницу.