latinica  ћирилица
27/01/2022 |  16:26 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

И.Сарајево: Приказан документарни филм о страдању Срба у логору "Силос"

Документарни филм о страдању Срба у логору "Силос" у Тарчину приказан је данас у Културном центру Источно Ново Сарајево, а савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић је најавио да ће покренути иницијативу да обиљежавање дана распуштања тог злогласног логора буде датум од републичког значаја.
Приказивање филма Страдање Срба у логору "Силос" - Фото: СРНА
Приказивање филма Страдање Срба у логору "Силос"Фото: СРНА

Предсједник Удружења логораша Републике Српске Анђелко Носовић подсјетио је да је злогласни логор за Србе "Силос" у Тарчину један од 126 казамата на подручју ратног Сарајева, истичући да и данас нема пресуде за људе који су правили логоре.

- У Сарајеву је прије рата живјело 450.000 људи од чега 250.000 Срба. И данас се морамо упитати како је могуће да једна трећина становништва овог града доживи голготу? - рекао је Носовић.

Носовић и предсједник Центра за друштвена истраживања, транзицијску правду и демократију "Истина и правда" Душан Шеховац захвалили су градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу који је помогао да документарни филм о страдању Срба у логору "Силос" угледа свјетлост дана.

Ћосић је истакао да су логори мјеста у којима су заточени невини људи и да му је жао сваког Србина који је прошао тортуре у казаматима током рата. Указао је на то да би сви народи у БиХ морали да се суоче сами са собом.

Приказивање документарног филма о страдању Срба у логору "Силос" организовано је у оквиру обиљежавања 26 година од распуштања овог злогласног казамата.

У присуству бивших логораша и чланова њихових породица је у Цркви светих Петра и Павла у Осенику, у општини Хаџићи, служен парастос, а потом је положено цвијећа испред некадашњег објекта логора "Силос".

Обиљежавање 26 година од распуштања злогласног логора за Србе "Силос" у Тарчину организовали су Савез логораша Републике Српске и Центар за друштвена истраживања, транзицијску правду и демократију "Истина и правда".