latinica  ћирилица
27/01/2022 |  17:11 | Аутор: СРНА

Садик Ахметовић откупио затворску казну за 18.000 КМ

Бивши министар безбједности у Савјету министара Садик Ахметовић, умјесто служења затворске казне од шест мјесеци за злоупотребу положаја, платио је 18.000 КМ, које је, како је рекао, посудио и добио на поклон од сестара у Шведској и Америци.
Садик Ахметовић (фото:NB) -
Садик Ахметовић (фото:NB)

Из Суда БиХ су потврдили да је Ахметовићу одобрен захтјев да откупи затворску казну за злоупотребу положаја или овлаштења од шест мјесеци на коју је осуђен у новембру прошле године, објаснивши да се према Кривичном закону БиХ сваки дан затвора мијења за 100 КМ.

Ахметовић је рекао Бирну да је умјесто служења казне прије Нове године платио 18.000 КМ.

- Новац сам посудио и дијелом су ми поклониле моје три сестре које живе у Шведској и Америци. За позајмице и поклон од фамилије имам доказе о дознакама новца у банкама на које је новац уплаћен. Ја сам имао ту срећу ако се тако може рећи, имао од кога посудити - рекао је Ахметовић.

Он је додао да није криминалац да би имао новац, а да је зарађено уложио да има кров над главом.

- Све што сам радио може се провјерити - навео је Ахметовић, рекавши да би оно за шта је осуђен поново урадио исто, јер сматра да није кривично дјело дати посао дјетету из Сребренице које има високу стручну спрему и говори три језика.

Ахметовић је проглашен кривим да је свјесно искориштавао своја овлаштења како би прибавио имовинску корист свом возачу Аднану Бектићу склапајући са њим уговоре о дјелу 2012. године за послове за које је знао да их не обавља.

Апелационо вијеће наложило је да од Бектића буде одузето незаконито прибављених 4.014 КМ.

Ахметовић је и првостепеном пресудом осуђен на шест мјесеци затвора, с тим да је тада висина незаконито прибављене користи била утврђена у износу од 7.414 КМ.

Апелационо вијеће је ван разумне сумње утврдило да је Ахметовић потписао са Бектићем четири уговора о дјелу у периоду од јануара до новембра 2012. године.

Бектић, како се наводи у пресуди, није обављао послове из уговора, него је наставио да вози министра.