latinica  ћирилица
27/01/2022 |  17:52 ⇒ 18:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Грлић Радман: Морам свима да се извињавам због Милановића

Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман рекао је данас да због изјава хрватског предсједника Зорана Милановића о Украјини мора готово свима да се извињава.

- Морам да позовем готово сваког министра и извињавам се, да говорим да није службена политика владе то што је рекао Милановић - нагласио је шеф хрватске дипломатије.

Навео је и да у Украјини наводно постоји иницијатива да хрватског предсједника прогласе "непожељном особом", преноси Хина.

Министар сматра да се ради о покушају "дестабилизације хрватске власти" који је донио "велику штету репутацији" у међународној заједници.

Нагласио је да Украјина није прва држава с којом је Милановић успио да "посвађа" Хрватску, јер су због његових изјава хрватски амбасадори позивани и у Бугарској, Аустрији, Мађарској и Босни и Херцеговини.

Милановић је у уторак поручио да Украјини није мјесто у НАТО савезу, да је ријеч о једној од најкорумпиранијих земаља на свијету, да је предсједник Виктор Јанукович 2014. збачен војним пучем, као и да је криза на украјинско-руским границама посљедица америчке унутрашње политике.

Услиједила је оштра реакција званичног Кијева, а изјава хрватског предсједника завршила је у свјетским медијима, наводи Хина.