latinica  ћирилица
27/01/2022 |  19:50 ⇒ 19:56 | Аутор: sputniknews.com

Жртве у сукобу на граници Киргизије и Таџикистана

На граници Киргизије и Таџикистана граничари са обје стране почели су да пуцњају једни на друге, борбе и даље трају, саопштила је киргиска погранична служба.
Граница Киргизије и Таџикистана (Фото: rs.sputniknews.com) -
Граница Киргизије и Таџикистана (Фото: rs.sputniknews.com)

Како наводи Спутњик, на лице мјеста упућени су припадници снага безбједности како би конфликт био прекинут.
Киргиска служба наводи да таџикистанска страна користи бацаче граната и минобацаче, док таџикистански граничари тврде да је киргиска страна прва отворила ватру, а да су они узвратили.

Ситуација је напета, наводи извјештач Спутњика. Након окршаја и бацања каменица, приликом чега је неколико особа повријеђено, полиција је почела да пуца у ваздух како би растјерала масу, а хице упозорења испалили су полицајци обје стране.

Број рањених се повећава, а према посљедњим подацима, на обје стране рањено је 17 особа, од којих 13 са стране Таџикистана. Један цивил је страдао.

Међу рањенима је и помоћник градоначелника Исфаре у Таџикистану, који се упутио ка граници са државним службеницима.

У међувремену, таџикистанска новинска агенција Азија плус пренијла је да је један цивил погинуо у селу Сомонијан када је  његову кућу "погодила граната испаљена са киргиске стране".

Представници власти двије земље почели су преговоре у циљу деескалације ситуације.

Киргиска Баткенска област је саопштила да је 60 породица евакуисано из пограничне зоне са Таџикистаном.

За сада није утврђено како је тачно дошло до инцидента на граници. Према првим подацима, нереди су избили јер су са киргиске стране границе бацане каменице на аутомобил таџикистанских држављана. По другој верзији, до сукоба је дошло је јер је таџикистанска војска блокирала аутопут који повезује киргиске градове Исфану и Баткен.

Киргистан тврди да Таџикистан укључује војску у сукобе, упркос договорима.

Истовремено, генерални секретар ОДКБ-а Станислав Зас позвао је обје стране на моментални прекид ватре на граници.
Према његовим ријечима, оружани сукоби који су поново избили на граници изазивају озбиљну забринутост и конфликт треба ријешити искључиво за преговарачким столом мирним путем. ОДКБ је спреман да пружи помоћ Киргизији и Таџикистану у рјешавању сукоба, додао је Зас.