latinica  ћирилица
28/01/2022 |  07:49 ⇒ 09:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Тропска олуја погодила Африку, има погинулих (ФОТО/ВИДЕО)

Број страдалих у тропској олуји Ана која је погодила три јужне афричке земље - Мадагаскар, Мозамбик и Малави - порастао је на 77, док се спасилачки тимови и даље боре да поправе оштећену инфраструктуру и помогну десетинама хиљада угрожених.

Тропска олуја Ана је најприје у понедјељак захватила Мадагаскар да би се током недјеље преселила до Мозамбика и Малавија, доносећи обилне падавине, преноси британски лист Гардијан.

Спасилачки тимови и власти те три земље данас процјењују цјелокупан обим штете, док је у току формирање нове олује у Индијском океану.

Мадагаскар је синоћ прогласио стање националне катастрофе пошто је број погинулих порастао на 48.

Мозамбик је пријавио 18 мртвих, док је 11 особа погинуло у Малавију.

Олуја је протутњала и преко Зимбабвеа, али нема пријављених смртних случајева.

У три најтеже погођене земље оштећене су десетине хиљада кућа, а неке су се срушиле под јаким падавинама, заробивши жртве у рушевинама.

Набујале ријеке однијеле су мостове, поља су потопљена, стока је подављена и уништена је егзистенција сеоских породица.

На Мадагаскару је 130.000 људи напустило своје домове, а у главном граду Антананариву школе су претворен у склоништа за хитне случајеве.

У сјеверном и централном Мозамбику, олуја Ана је уништила 10.000 домова и десетине школа и болница, док је са собом носила далеководе.

Мозамбик и међународне метеоролошке службе су, међутим, упозорили да се још једна олуја, по имену Батсираи, формирала изнад Индијског океана и да се очекује да ће стићи до копна током викенда.

У наредних неколико дана би ова олуја могла да прерасте у јаку тропску олују, наводи се у саопштењу Уједињених нација.

И у сусједном Малавију влада је прогласила стање природне катастрофе, наводи Гардијан.