latinica  ћирилица
28/01/2022 |  08:25 ⇒ 15:15 | Аутор: РТРС

Ковић: Један од темеља српског народа мора бити и сјећање (ВИДЕО)

Један од темеља српског народа јесте и сјећање, а ми имамо заиста чега да се сјећамо, рекао је професор Милош Ковић, гостујући у нашем Јутарњем прогему.
Милош Ковић - Фото: РТРС
Милош КовићФото: РТРС

- Несмијемо да ћутимо о нашим жртвама, прелазимо лако преко тога, јер та прошлост ће онда поново доћи до нас. Зато и сада имамо нападе да се српском народу удари жиг геноцидног народа. Нама не треба српска истина, већ само истина - нагласио је Ковић.

Према његовим ријечима млади су веома заинтересовани за српску историју и страдања.

- Ми немамо енциклопедију о Анти Павелићу. Злочинци имају имена и презимена, и ми морамо да знамо одакле они долазе. Дјеца желе да знају шта се десило у нашој даљој и ближој прошлости, и ми морамо наћи начина да им приуштимо и дамо им темеље знања - поручује Ковић.

Он наглашава да Република Српска има свијест о томе да је српски народ доживио геноцид, али да га морамо освјестити и у Шумадији, Војводини, Рашкој.

- Погледајте какву је лавину покренуо филм "Дара из Јасеновца". Плакали смо од Неготина до Бајине Баште, и од Суботице до Бара. Ми сада имамо изједначавање Јасеновца и Сребренице, односно срамно умањивање броја жртава у највећем концентрационом логору на Балкану - поручио је професор Ковић.