latinica  ћирилица
28/01/2022 |  08:32 ⇒ 08:33 | Аутор: СРНА

Милановић на "црној листи" украјинских националиста

Хрватски предсједник Зоран Милановић нашао се на "црној листи" украјинске националистичке интернет странице "Миротворац" због, како је наведено, дистрибуцију руске пропаганде и "подржавања и оправдавања руске агресије на Украјину".
Зоран Милановић (Фото: Nacional/M.K) -
Зоран Милановић (Фото: Nacional/M.K)

Повод на уврштавање на "украјинску црну листу" била је Милановићева изјава да Украјини није мјесто у НАТО-у и да је ЕУ подстакла државни удар у Украјини којим је 2014. године збачен проруски предсједник Виктор Јанукович, преносе хрватски медији.

Осим тога, Милановић је рекао да се Хрватска ни на који начин неће уплитати у украјинску кризу ако дође до њене ескалације и да ондје неће имати своје војнике.

Украјинско Министарство спољних послова позвало је прије два дана на разговор хрватског амбасадора у Кијеву Аницу Џамић како би протестовало због Милановићевих изјава, које су позитивно одјекнуле у Русији.

Милановићево уврштавање на "црну листу" потврдио је и замјеник портпарола руског Министарства иностраних послова Алексеј Зајцев на јучерашњој конференцији за новинаре.

На листи украјинске националистичке интернет странице "Миротворац" налази се чак 187.000 имена, међу којима и оснивача групе "Пинк Флојд" Роџера Волтерса, који је прије три године изјавио да Русија има више права на Крим од Украјине.

База података основана је 2014. након састанка украјинског политичара Георга Туке и бившег члана украјинске државне обавјештајне службе који је познат под псеудоним "Роман Зајцев".

Осим агената руске обавјештајне службе, на листи се налази и бјелоруска књижевница Светлана Алексијевич, добитница Нобелове награде, зато изјаве да су неки етнички Украјинци помагали нацистима у прогону Јевреја.

На листи је и 500 украјинских јавних службеника, етничких Мађара, који су добили мађарске пасоше, а разлог је тај што Украјина забрањује двоструко држављанство, а "Миротворац" такав чин сматра издајничким.

Објављени су и подаци око 4.500 новинара, западних, украјинских и руских, који су имали акредитације власти Донбаса, што је био услов да могу да раде на том подручју, а многи од њих су касније добијали пријетње.

Неколико људи убијено је након што су им имена и адресе осванули у бази података "Миротворца".

Уклањање ове странице више су пута затражили УН, амбасадори Г7 и ЕУ и групе за људска права.