latinica  ћирилица
28/01/2022 |  08:52 ⇒ 09:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Селаковић: Светосавље путоказ читавом српском народу (ВИДЕО)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је синоћ на Светосавској академији у Скопљу да је Свети Сава дао путоказ читавом српском народу и да је природно што се данашња Србија, која се бори да се економски и привредно уздигне, идући путем духовне обнове, враћа светосављу.
Скопје - Никола Селаковић - Фото: ТАНЈУГ
Скопје - Никола СелаковићФото: ТАНЈУГ

Селаковић је на свечаности у Скопљу, којом је обиљежен Национални дан Срба у Сјеверној Македонији, а којој је присуствовао у својству специјалног изасланика предсједника Србије, истакао је да је светосавље између осталог и све оно што нас везује са другим народима, са нашим сусједима, без обзира на вјеру или нацију којој припадају.

- У светосављу је сабрана наша жеља да живимо заједно у миру и љубави, у братству са другима. Има ли љепшег мјеста да се ова порука изговори него овдје у Скопљу? Има ли чвршћег и вјеродостојнијег начина да се некоме обавежете на љубав и пријатељство од светосавског печата? Увјерен сам да нема - казао је Селаковић, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Према његовим ријечима, у моралном и духовном смислу Свети Сава је недостижни узор обичним људима, али је компас и светионик цијелом српству, а сви завјети српског рода, били они видовданско-косовски они орашачки, само су борба или за одбрану или за обнову светосавског завета.

- Све што српски народ данас има на одређени начин има основе у светосављу. Наша државност има коријене у политичком и дипломатском прегалаштву Светога Саве. Наша духовност почиње од Светога Саве. Наша национална самосвјест креће се у духовним пространствима које је утемељио Свети Сава - објаснио је Селаковић.

Истичући да је духовност српског народа интегрална и недјељива и да светосавље не познаје физичке препреке и границе, Селаковић је констатовао да је зато свеједно да ли се светосавској академији присуствује у Скопљу, Београду, Бањалуци, Бијелом Пољу, Пљевљима, Темишвару, Чикагу, Бечу или Љубљани.

Он је подсјетио на Михаила Пупина, чији су преци из Македоније дошли у Банат, а кога је мајка, како је сам испричао у својој аутобиографији, у свијет испратила након што ју је у сну посетио Свети Сава.

- Као што је мајка Пупина родила не само за себе већ за цијели свијет, тако је и мајка Саву родила не само за нас Србе већ за све честите људе добре воље - казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије захвалио је овом приликом влади и грађанима Сјеверне Македоније на срдачном пријему и покровитељству прославе Савиндана у Скопљу.

На Светосавској академији су се окупљеним припадницима српске националне заједнице, која Савиндан прославља као Национални празник Срба у Сјеверној Македонији, између осталих, обратили македонски премијер Димитар Ковачевски и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Раније данас, Селаковић је у Скопљу разговарао са предсједником Сјеверне Македоније Стевом Пендаровским.