latinica  ћирилица
28/01/2022 |  09:40 ⇒ 13:00 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Ако се Русија пита – рата бити неће

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у разговору са новинарима изјавио да Москва не жели рат, али да неће дозволити Западу да на најгрубљи начин игнорише њене интересе.
Сергеј Лавров (@MID_RF) - Фото: Тwitter
Сергеј Лавров (@MID_RF)Фото: Тwitter

- Ако је до Русије – рата бити неће. Међутим, Русија неће дозволити Западу да на најгрубљи начин игноришу наше интересе. Преговори по питању безбједносних гаранција са САД и НАТО нису завршени - казао је Лавров одговарајући на питање главне уреднице Спутњика и телевизије РТ Маргарите Симоњан да ли постоји шанса да до рата уопште дође.

Говорећи о безбједносним гаранцијама Лавров је казао и да у одговору САД и НАТО постоје и одређене "рационалне тачке".

- Не могу да кажем да су преговори завршени. Американци и лидери НАТО су, као што знате, преко мјесец дана разматрали поприлично једноставне приједлоге које смо изнијели по питању гаранција безбједности. Ми смо њихове одговоре добили тек прекјуче, и као што је у њиховом стилу, ти одговори су веома замршени иако постоје одређене рационалне тачке, додуше по другоразредним питањима - рекао је он.

Такође је изјавио и да је одговор НАТО, за разлику од одговора САД, исувише идеологизован.

- Амерички одговор је примјер дипломатске пристојности. Одговор НАТО је исувише идеологизован, до те мјере да ме је помало било срамота за оне који су писали тај одговор - додао је Лавров.