latinica  ћирилица
28/01/2022 |  12:40 | Аутор: СРНА

Галијашевић: СДА не жели политички споразум са Србима, већ рат

Политички аналитичар Џевад Галијашевић изјавио је да СДА не жели споразум са Србима већ рат и да та политичка странка и Сарајево организују сва окупљања паравојних и параполитичких организација у дијеловима БиХ који су радикално вјерски "очишћени" од Срба.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Користећи "Зелене беретке" као мегафон, истакао је он, политичко Сарајево свим хришћанима шаље ратно-хушкачке поруке пуне исламског набоја у име свих Бошњака.

- На овај начин они желе да истакну да разговора међу политичким представницима три народа нема и да га неће бити, али да може бити рата. Зато "Патриотска лига" несметано обавља мобилизацију и објављује резултате успјеха у бројкама које већ прелазе преко 20.000 припадника - указао је Галијашевић у изјави Срни.

Тиме се, рекао је он, шаље нова пријетећа порука с циљем стимулисања нових радикалних исламиста у земљи како би се учврстио фронт антисрпског дјеловања.

Према његовим ријечима, одговора на политичке иницијативе пристигле из Бањалуке нема, јер СДА не жели споразум са Србима.

- Сарајево не жели политички споразум са Србима нити жели институционално одговорити на уравнотежене политичке иницијативе из Бањалуке. Политичко Сарајево, тачније, СДА жели рат и могућност пребацивања кривице на рачун Срба да би се оправдале примјене западних санкција и осталих врста интервенција - упозорио је Галијашевић.

Он је појаснио да "Муслиманско братство", Ал каида, "Исламска држава", Патриотска лига и вехабије, бивши муџахедини и џихадисти који одлазе у Сирију, сви заједно кроз СДА, представљају исто што и "Зелене беретке" које су се скупили у Бужиму и послали пријетеће поруке злоупотребљавајући дјецу.

- Они свјесно гурају бошњачке паравојне структуре у рат како би и за то оптужили Републику Српску - истакао је Галијашевић.

Он је напоменуо да се ни након 26 година од завршетка рата политичко Сарајево никада није демобилисало нити изашло из шињела, те да су манифестација вјерске мржње отворенија него икада.

Према његовим ријечима, ово није почетак нове мобилизације, него потврда да је то процес који се не прекида.

- Ово је наставак већ виђене политике и пријетњи које је упутио лидер СДА Бакир Изетбеговић, најављујући одлучно дјеловање исламског свијета - закључио је Галијашевић.