latinica  ћирилица
28/01/2022 |  12:49 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Годишњица смрти Душка Трифуновића (ВИДЕО)

Прошло је 16 година откако се Душко Трифуновић придружио "небеским пјесницима". Податак за Гинисову књигу рекорда - 230 пјесама преточено у музичке хитове.
Душко Трифуновић - Фото: илустрација
Душко ТрифуновићФото: илустрација

Сјећање на пјесника љубави, младости, човјека који је од свега највише умио да се поиграва ријечима, стапајући их у стихове од којих је већина заувијек остала забиљежена у антологијским пјесмама домаће рок и поп сцене и дан-данас не јењава.

Душко Трифуновић је рођен у Сијековцу код Босанског Брода 1933. године. У Сарајево је дошао четврт вијека касније са занатом бравара. Написао је више од 80 књига, углавном поезије, а на ТВ Сарајево био је запажен као аутор култне емисије "Шта дјеца знају о завичају". Кад је избио рат у БиХ, прешао је у Нови Сад, гдје је од 1992. сарађивао с ТВ Нови Сад.

Преминуо је у Новом Саду, гдје је живио тешким избјегличким животом, и по сопственој жељи сахрањен је на Чератском гробљу у Сремским Карловцима.

На основу ових готово тестаментарних стихова које је Душко Трифуновић у Сремским Карловцима записао у својој збирци пјесама "Велико спремање", његов пријатељ Перо Зубац изабрао је 28. јануара 2006. године почивалиште за свог Дулета управо на карловачком брдашцету.

Поп и рок музичари компоновали су музику на основу низа Трифуновићевих пјесама. Сматра се да је снимљено око 300 његових пјесама. Антологијске су, у извођењу Бијелог дугмета пјесме "Шта би дао да си на мом мјесту", "Пристао сам, бићу све што хоће", као и Чолина "Главо луда". Низ такође великих пјесама написао је за Индексе, Неду Украден, Јадранку Стојаковић, Арсена Дедића и Жељка Јоксимовића.

Многи вјерују да једна од најљепших Трифуновићевих пјесама "Тајна веза" носи љубавну поруку, а заправо није тако. Написана је као текст за музику једног филма о Тахиру, чувару затвора. У једној сцени Тахира питају како је, а он зловољно прича како затвореници одробијају пет, десет или 15 година и одлазе, а он је осуђен да због посла проведе неколико деценија у затвору. Ту његову везу са затворским животом опјевао је управо Душко.