latinica  ћирилица
28/01/2022 |  13:10 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Завршен пројекат прекограничне сарадње са Плужинама

Општине Фоча и Плужине представиле су данас путем видео презентације резултате заједничког пројекта "Туризам, адреналин и рафтинг авантура ТАРА" којим су додатно повезали прекогранично подручје у јединствену туристичку дестинацију.
У Фочи представљени пројекти Фоча - Плужине - Фото: СРНА
У Фочи представљени пројекти Фоча - ПлужинеФото: СРНА

Национални парк "Сутјеска" са једне и Парк природе "Пива" са друге стране границе, уз заједнички кањон ријеке Таре, природна су цјелина изузетне љепоте која туристима пружа јединствен доживљај, било да дођу на рафтинг или да обиђу планинске врхове, језера, кањоне, а двије општине већ годинама настоје да се што боље повежу да би заједно створили услове за дужи боравак туриста.

Путем овог пројекта уведено је више нових туристичких производа, попут слободног пењања на природној стијени, обиласка пећина, посматрање птица и животиња, вожње кајака на Пивском језеру и на ријеци Тари.

Изграђено је и више објеката туристичке инфраструктуре у кањону Таре - видиковаца, одморишта и пристаништа за чамце, а спасилачке службе двије општине извеле су четири заједничке вјежбе - по двије у НП "Сутјеска" и Парку природе "Пива", с циљем њихове боље повезаности и унапређења безбједности туриста.

Фоча и Плужине заједно су се представиле на Сајму туризма у Београду, а организовале су и више спортских и забавних манифестација, попут планинарске трке "Сутјеска трејл", а затим и дуатлона "Сутјеска-Пива", односно такмичења у трчању и вожњи бицикла, те концерте музичких звијезда.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да је пројекат био изузетно успјешан.

- Успјели смо да наше туристичке потенцијале унаприједимо и увежемо још чвршће и да извучемо максималну корист за туристичку инфраструктуру, за бољу сарадњу наше спасилачких служби, као и јачање становнипштва кроз производњу органске хране - рекао је Вукадиновић.

Он је још једном напоменуо да развој туризма и привреде на овом подручју највише зависи од путне инфраструктуре, а посебно од дуго најављиване градње дионице Фоча - Шћепан Поље, која је дио магистралног пута Сарајево-Подгорица.

Вукадиновић је упутио апел представницима свих власти - БиХ, Републике Српске и Црне Горе да та путна комуникација треба и мора да буде приоритет.

- Рјешавањем те путне комуникације читав крај од Златибора до Требиња био би најзначајнији туристички бренд овог дијела Европе и Балкана - истакао је Вукадиновић.

Предсједник општине Плужине Мијушко Бајагић рекао је да, нажалост, не постоји велика заинтересованост званичне Подгорице за ову путну комуникацију.

- Без добре путне инфраструктуре не можемо очкивати већи напредак - нагласио је Бајагић.

Пројекат прекограничне сарадње "Туризам, адреналин и рафтинг авантура ТАРА" финансирала је ЕУ, а спровелу су га општине Фоча и Плужине у сарадњи са Парком природе "Пива" и Туристичком организацијом Фоча.