latinica  ћирилица
28/01/2022 |  13:17 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС 1. фебруара (ВИДЕО)

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за 1. фебруар. На дневном реду само једна тачка - актуелна политичко - економска ситуација у БиХ.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Лидерима политичких странака омогућено је обраћање од 20 минута.

Предсједник Парламента Недељко Чубриловић рекао је да је штета што је предсједник СДА Бакир Изетбеговић одбио позив, али је додао да је лидер ХДЗ-а Драган Човић усмено потврдио да ће доћи на посебну сједницу.

На данашњем скупштинском колегијуму опозиција је приликом гласања била уздржана, али је подржала одржавање редовне сједнице на којој ће 8. фебруара бити разматрано 13 тачака.



- За одговор Изетбеговићева знате из медија, мислим да то није било најбоље рјешење , јер је требало да искористи прилику и да дође у Народну скупштину Републике Српске, те изнесе свој став макар он био опречан по свим питањима рекао је Чубриловић.

Нагласио је да се не може сматрати да парламент Српске није саставни дио система БиХ.

- То је један од законодавних органа у БиХ и највише законодавно и уставотворно тијело у Републици Српској и дио система у БиХ - додао је он.

Шеф Посланичког клуба ДНС-а Душко Ивић сматра да је расправа о политичкој кризи у БиХ од почетка требала да буде вођена на нивоу заједничких институција БиХ, а не у Народној скупштини Републике Српске.

- Они могу да изађу кажу свој став, а ми ћемо као посланици да дискутујемо. Они ће пет минута да одговоре и то је то. Озбиљни закључи и рјешење наметнутог закона је само у заједничким институцијама БиХ - додао је Ивић.