latinica  ћирилица
28/01/2022 |  13:54 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Представништво Републике Српске у Руској Федерацији одало почаст погинулим опкољеног Лењинграда (ФОТО)

Данас, поводом 78. годишњице од ослобођења Лењинграда од опсаде у име цијелог народа Републике Српске запослени Представништва Републике Српске у Санкт Петербургу су положили вијенац на спомен-обиљежје на Пискаревском спомен-гробљу у Санкт Петербургу у знак сјећања на погинуле.
Представништво Српске у Руској Федерацији одало почаст погинулим опкољеног Лењинграда - Фото: РТРС
Представништво Српске у Руској Федерацији одало почаст погинулим опкољеног ЛењинградаФото: РТРС

27. јануара, на Дан ослобођења Лењинграда од опсаде, телеграми на име губернатора Санкт Петербурга Александра Беглова су упутили српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић.

Представништво Републике Српске у Руској Федерацији је одало почаст погинулим опкољеног Лењинграда
 
Опсада Лењинграда, која је почела 8. септембра 1941. године, трајала је скоро 900 дана. Једини пут – "Пут живота" - којим се храна достављала у град, положен је на леду Ладошког језера. Опсада је пробијена 18. јануара 1943. године, али прије него што је потпуно укинута – 27. јануара 1944. – становиници Лењинграда су морали да чекају још годину дана.

Током година опсаде, према различитим изворима, умрло је од 400 хиљада до 1,5 милиона људи. На суђењима у Нирнбергу се појављивала бројка од 632 хиљаде људи. Само три одсто од њих је умрло од бомбардовања и гранатирања, остали су умрли од глади.