latinica  ћирилица
28/01/2022 |  14:17 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Лес: Санкције неће ријешити проблем који постоји у БиХ

Професор на Универзитету Кембриџ Тимоти Лес изјавио је да санкције неће ријешити проблем који постоји у БиХ, а то је да Срби и Хрвати не желе да буду дио овакве БиХ.
Тимоти Лес - Фото: РТРС
Тимоти ЛесФото: РТРС

- Санкције ће вјероватно појачати осјећај несигурности који Срби имају и продубиће постојећи проблем - рекао је Лес.

Он каже да ће Срби и Хрвати прихватити БиХ само ако имају право на сопствено одлучивање.

Лес истиче да Бошњаци одуговлаче преговоре о Изборном закону БиХ, јер изборну реформу сматрају пријетњом за њихове фундаменталне и националне интересе.

Он не вјерује да постоји шанса за рјешење и да то креира неизвјесност по питању развоја политичке ситуације у БиХ имајући у виду да политички представници Хрвата у БиХ пријете и могућим бојкотом избора ако не дође до изборне реформе.

- То ће потенцијално покренути паралелну кризу, осим ове која постоји, а тиче се статуса Срба - рекао је Лес у интервјуу за Телевизију Тањуг.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Лес каже да је скептичан да ће то питање бити ријешено јер САД и ЕУ због своје стратешке позиције на Балкану желе да Србија призна Косово.

У вези са развојем ситуације у Црној Гори, Лес је рекао да је тешко прогнозирати било шта, али да мисли да ће доћи до пада Владе у Подгорици.