latinica  ћирилица
28/01/2022 |  16:20 | Аутор: СРНА

Тужилаштво подсјетило на исказе свједока о убиству војника ЈНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, Тужилаштво БиХ наставило је изношење завршне ријечи подсјећањем на исказе које су дали свједоци током више од четири године суђења.

Тужилац Весна Илић наставила је са подсјећањем на свједочења о довођењу заробљеника у Дом полиције и њиховом убиству у оближњем Великом парку.

Како је раније речено, завршне ријечи су откуцане на 110 страна, а члан Судског вијећа Мира Смајловић сугерисала је Илићевој да се фокусира на оцјену доказа у односу на оптужене умјесто опширног подсјећања на исказе, истакавши да квантитет заврших ријечи не указује на квалитет.

- Ви треба да оцијените исказ свједока и наведете шта тиме доказујете за сваког оптуженог, његов допринос - рекла је Смајловићева.

Предсједавајући Зоран Божић рекао је да би изношење завршних ријечи могло трајати годину дана уколико би одбране биле овако опширне у својим завршним обраћањима, на шта је Илићева изјавила да жели наставити како је планирала.

Тужилаштво је у завршној ријечи подсјетило на исказе свједока који су говорили о довођењу заробљеника у Дом полиције, гдје је била смјештена специјална полиција под командом Викића, као и још неке службе, преноси Бирн.

Неки од свједока су, како је речено, навели да је Викић рекао да заробљенике воде у Централни затвор, као и да је након што су се чули пуцњи рекао: "Није ваљда будала побила људе?".

Један од свједока је рекао да се Викић обратио Асиму Даутбашићу из Државне безбједности ријечима: "Што ми ово радиш, јесте ли ви нормални?".

Тужилац је подсјетила на исказе свједока који су имали сазнања да је заробљенике убио Неџад Херенда из Државне безбједности, а неки су наводили да су их убили Херенда и Давор Матић звани Мишо Жмиро из јединице Јуке Празине.

Једна од свједока је рекла да је чула да је пуцао Празина, а други свједок је навео да су заробљенике убили Херенда и Шипак односно Шок, за којег ће касније сазнати да се зове Нермин Узуновић.

Свједоци су говорили и о телефонским контактима Викића са Пушином. Према исказу једног од њих, Викић је рекао Пушини: "Нека их склања ко их је убио".

Неки свједоци су казали да су заробљеници одведени у подрум Дома полиције, а неки да су били ударани. Један је навео да је "Дедо Шишић сломио кундак ударајући људе".

Како је навела Илићева, свједоци су говорили и о сапирању крви са мјеста убиства, као и одвожењу и паљењу тијела на Дариви. Она је рекла да неки од бивших припадника специјалне јединице на суђењу нису хтјели рећи да су били присутни за вријеме убистава, иако су други свједоци указали да су их видјели.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Према оптужници, они су били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура заробљених војника ЈНА, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена ради уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим тијелима још трага.

Наставак изношења завршне ријечи Тужилаштва је 4. фебруара.