latinica  ћирилица
28/01/2022 |  17:52 ⇒ 18:30 | Аутор: Агенције

Пет фаворита за Оскара (ВИДЕО)

Свемирска бајка "Дина", тинејџерска хроника с укусом седамдесетих "Пица од сладића" и нова верзија мјузикла "Прича са западне стране" у режији Стивена Спилберга постали су фаворити за холивудске награде које ће се додјељивати у предстојећим мјесецима, након што су у четвртак номиновани у разним самосталним изборима филмске индустрије.
Оскар - Фото: Агенције
ОскарФото: Агенције

Сва три филма су зарадила номинације удружења редитеља, продуцената и сценариста, што их чини изгледним кандидатима и за најпрестижнију награду – Оскар. Свечана додјела златних статуа ће ове године бити у врло касном термину, након што је одложена за 27. март, а Академија филмских умјетности и науке ће номинације објавити 8. фебруара.

Уз споменуте филмове, међу највећим изгледним добитницима Оскара налазе се још два филма која су зарадила неколико независних номинација, а то су "Белфаст" и "Снага пса".

Стручњаци сматрају Америчко удружење редитеља врло поузданим индикатором за Оскаре, јер су побједници у њиховом избору у посљедњих 18 година у 16 наврата освојили и златну статуу.

Истих пет филмова номиновали су и редитељи и продуценти.

Овогодишњи кандидати за награду Америчког удружења редитеља су Кенет Брана за "Белфаст", Џејн Кампион за "Снага пса",  Денис Вилнев за "Дину", Пол Томас Андерсон за "Пицу од сладича" и Стивен Спилберг за "Причу са западне стране".

Ових пет филмова номиновано је у четвртак и за награду Удружења продуцената. Ова награда је установљена 1990. године, а од тада је само један добитник Оскара за најбољи филм остао без номинације у том избору. 

Од филмова који су често спомињани као потенцијални кандидати за Оскара, на листи номинованих се нису појавили "Магбет" у режији Џоела Коена и "Кућа Гучијевих" коју је режирао Ридли Скот.

За награде Удружења сценариста од споменутих филмова бориће се "Дина", "Пица од сладића" и "Прича са западне стране",  док "Белфаст" и "Снага пса" нису номиновани.