latinica  ћирилица
28/01/2022 |  18:39 ⇒ 29/01/2022 | 08:05 | Аутор: РТРС

Припадници јеврејске секте у Кули, мјештани у страху (ВИДЕО)

Становници Источне Илиџе страхују да су се у два објекта у насељу Кула, доселили припадници јеврејске екстремистичке вјерске групе или секте Лев Тахор, чији се чланови суочавају са тешким оптужбама, првенствено за отмицу дјеце, педофилију, присилно склапање малољетничких бракова.
Припадници секте Лев Тахор у Кули (Фото: Агенције) - Фото: РТРС
Припадници секте Лев Тахор у Кули (Фото: Агенције)Фото: РТРС

Од надлежних институција захтијевају да се овај случај што прије истражи.

Стигли су у три групе током новембра прошле године, по основу безвизног режима - легално, њих 37 преко Сарајевског аеродрома. Смјестили се у двије изнајмљене куће у насељу Кула. Мјештанима су најављени као Јевреји.

Мјештани свједоче да придошлице врше обреде током ноћи - у кућама читаву ноћ свјетла горе, шетају се између кућа носећи тацне...

Без предрасуда за вјерске обреде, али цјелодневни и цјелоноћни ритуали, повремено прегласни, специфична гардероба - у бурке заогрнуте и жене и дјеца и мушкарци и потпуна изолованост од средине, били су окидач домицилима да покрену властиту "истрагу". Доступни подаци и подударност превелика са екстремистичком сектом Лев Тахор или јеврејским талибанима.

Страх мјештана ескалирао је оног момента када је, умјесто очекивања да ће их чудне новајлије брзо напустити, освануо оглас и потражња још двије куће за још 30 станара и то на дужи период. Тражили су кућу у близини Лукавице, наводећи да је "за Јевреје".

Алармирана је полиција, Служба за послове са странцима и јавност, па је и оглас нестао. Извршен је инспекцијски надзор. Према пронађеним документима ријеч је о 15 америчких држављана, шест канадских и 16 држављана Гватемале. Симптоматично, 17 је малољетника, готово идентичног узраста и углавном са држављанством Гватемале.

Директор службе за послове са странцима Слободан Ујић рекао је да не располажу релеватним подацима да је ријеч о групацији Лев тахор.

- Још увијек се то провјерава, а ако будемо имали податке ми ћемо аутоматски реаговати - каже Ујић.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац наводи да поменута лица нису починила никакво кривично дјело, прекршај или на било који начин повриједили закон.

Јесте зато станодавац - Саво Вулић. "Заборавио" је да пријави подстанаре. Зарадио прекршајни налог и новчану казну. И својим комшијама у насељу Кула изазвао несаницу. А док провјере трају, Вулић обећава да станодавство неће продужити. Већ 4. фебруара првој групи истиче законски тромјесечни безвизни боравак. До 28. фебруара сви би требало да напусте БиХ. Осим ако у међувремену не затраже азил.

- Ми ћемо као интерес локалне заједнице приоритетно поставити да се они удаље са територије општине Источна Илиџа, али то није рјешење овог проблема, односно ово може бити проблем читаве и шире друштвене заједнице Републике Српске и цијеле БиХ - истакао је начелник ове општине Маринко Божовић.

О "јеврејским талибанима" у БиХ, огласио се и Џерузалем пост. Иако није званично потврђено да су уточиште пронашли баш у БиХ, овај израелски лист прати скору путању дијела секте. Од управо Америке, Канаде па Гватемале, гдје је секта првобитно била базирана, преко Ирана гдје је 2018. безуспјешно покушавала да добије азил. Потом Ирака и на крају Турске одакле је, управо у новембру 2021. протјерана.

Да ли су баш они тренутно настањени у Источном Сарајеву, нису хтјели да нам открију. Прво су од објектива камере сатима бјежали, а потом пред објектив ипак стали. Кратко да кажу како су мирољубиви.