latinica  ћирилица
28/01/2022 |  18:56 ⇒ 22:57 | Аутор: СРНА

Малољетник осумњичен за фалсификовање новца

Полиција је идентификовала млађег малољетника из Добоја за кога се сумња да је фалсификовао конвертибилне марке и евре, те их продавао другим лицима на подручју Републике Српске и Федерације БиХ.
ПУ Добој  - малољетник фалсификоване новчанице - Фото: СРНА
ПУ Добој - малољетник фалсификоване новчаницеФото: СРНА

Ријеч је о апоенима од 20 КМ, 50 КМ, 100 КМ и 200 КМ, те 50 евра, 100 евра, 200 евра и 500 евра.

Фалсификоване новчанице су препознатљиве по натпису "Лажни новац" који се налази на предњој страни у доњем лијевом углу новчанице на мјесту гдје би требао да се налази потпис гувернера Централне банке БиХ и по натпису "Само за филмску употребу, реплика копија" гдје би требало писати Централна банка БиХ на врху задње стране новчанице.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Добој Драган Сушић вечерас је на ванредној конференцији за новинаре навео да је ријеч о малољетнику који је путем друштвених мрежа објављивао огласе да продаје лажни новац те је на тај начин, за сада са неодређеним бројем лица ступао у контакт и договарао куповину.

Сушић је навео да је у току рад на документовању наведеног кривичног дјела те утврђивању идентитета и других лица која су стављала у оптицај фалсификован новац.

Према његовим ријечима, уз сагласност Тужилаштва БиХ, а на основу наредбе Суда БиХ извршен је претрес куће коју користи наведено лице приликом чега је пронађена и одузета већа количина фалсификованих новчаница и штампач.

Тужилаштво БиХ се изјаснило да постоје обиљежја кривичног дјела кривотворење новца.

Он је апеловао да грађани буду опрезни приликом новчаних трансакција и да обрате пажњу на изглед новчанице, те уколико посумњају да се ради о фалсификованом новцу о томе одмах обавијесте најближу полицијску станицу.

- Такође, апелујемо да сва лица која су куповала фалсификовани новац одмах га однесу и предају у најближу полицијску станицу, јер ће само на тај начин избјећи кривичну одговорност - изјавио је Сушић.

Он је навео да је Кривичним законом БиХ предвиђено да и онај ко зна да је лажни новац начињен или стављен у оптицај, а то не пријави, бити кажњен новчаном казном или казном затвора до једне године.