latinica  ћирилица
28/01/2022 |  19:12 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Суљевић: Респиратори намијењени за краткотрајни транспорт пацијената

У наставку суђења федералном премијеру Фадилу Новалићу и другима у вези са спорном набавком 100 респиратора вриједних 10.530.000 КМ, вјештак Исмет Суљевић рекао је да су наведени респиратори превасходно за краткотрајни транспорт пацијената, да немају могућност интубирања и да се углавном користе у возилима Хитне помоћи.

На питање Новалићевог адвоката Васвије Видовић да ли овај респиратор /АЦМ 812А/ посједује мод који указује на то да је инвазивни, Суљевић је навео да не може рећи да је у питању инвазивни респиратор због његових перформанси и пропозиција Свјетске здравствене организације од 15. априла 2020. године.

Суљевић је на ранијем претресу између осталог рекао да би дужа примјена овог респиратора код средње тешких и тешких пацијената могла изазвати и смртни исход, јавља Бирн.

Одбране су покушале дискредитовати налаз анестезиолога Исмета Суљевића.

Федерални премијер Фадил Новалић је на данашњем суђењу рекао да је и сам преболовао вирус корона, а да су особе од које се заразио и она којој је он пренио, преминуле од посљедица вируса корона.

Новалић је питао зна ли вјештак колико је пацијената преминуло на респираторима фирме "Драгер", па када није добио задовољавајући одговор, сам је навео да је у питању 14.000 људи.

На изјаву Новалића да не убија апарат, него болест, Суљевић је рекао да се не слаже с том изјавом и да је покушао објаснити да су вентилатори генерално потенцијалне убице уколико се користе они који нису адекватни.

Новалић је рекао да је инжењер машинства и да је учествовао у конструисању првог босанскохерцеговачког респиратора у Грачаници.

Свједок Марио Глибић је у међувремену оболио од вируса корона, те је његово испитивање одгођено до даљег.

Суђење ће бити настављено 2. фебруара, када ће одбране Фикрета Хоџића и Јелке Милићевић наставити с унакрсним испитивањем вјештака Суљевића.