latinica  ћирилица
28/01/2022 |  19:29 | Аутор: СРНА

Ограничене цијене основних животних намирница

Влада Србије усвојила је данас уредбу о ограничењу висине цијена основних животних намирница, које неће прелазити ниво од 15. новембра прошле године, а мјера ће бити на снази 90 дана.
Намирнице - Фото: Screenshot
НамирницеФото: Screenshot


Прес-служба Владе је саопштила да су уредбом обухваћени брашно тип 400 и 500 у паковању до пет килограма, сунцокретово уље од једног литра, свињски бут и млијеко са 2,8 процената млијечне масти у паковању од литра.

- Мјера је усвојена с циљем даље заштите потрошача, односно спречавања деформација у формирању цијена наведених роба, које су изузетно важне за снабдијевање потрошача, а нарочито сиромашнијих социјалних категорија - пише у образложењу уредбе.

На данашњој сједници усвојен је и Програм управљања отпадом у Републици Србији за период 2022-2031. године, којим се утврђују стратешки циљеви у овој области.

Чланови Владе усвојили су и уредбу о утврђивању Програма финансирања пројеката од јавног интереса, које реализују удружења са територија недовољно развијених општина у 2022. години.

За реализације тог програма опредијељено је је 15.000.000 динара /око 125.000 евра/ за пројекте из области запошљавања, културе, безбедности, животне средине, здравља, родне равноправности и социјалних питања.