latinica  ћирилица
28/01/2022 |  19:57 ⇒ 29/01/2022 | 08:05 | Аутор: СРНА

Уручене Светосавске награде најбољим просвјетним радницима

На свечаној академији у Бањалуци под називом "Наши учитељи - У подвизима ка добру" вечерас су уручене светосавске награде за 42 истакнута наставника основних и средњих школа и васпитача у Српској за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања ученика у протеклој школској години.
Светосавска академија - Фото: РТРС
Светосавска академијаФото: РТРС

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да се Савиндан обиљежава свечано, у духу светосавља, захваљујући просвјетним радницима, а свјесни њихове огромне одговорности и заслуга које имају за цјелокупни развој друштва.

- Они већ знају да сваки нови дан јесте могућност да учинимо напредак у развоју нашег образовног система. Ипак, образовање без васпитања било би несврсисходно ако се запитамо шта нам је основни циљ", рекла је Тривићева на свечаној академији.

Она каже да је циљ да се васпитно-образовним процесом, на свим нивоима, добију не само образовани и способни грађани који ће, предано радећи своје послове доприносити развијању друштва, већ и добри и породични људи који ће својим примјером да показују шта су основне моралне вриједности друштва у цјелини.

Тривићева је новинарима, након академије, рекла да је ово само дио највреднијих и најбољих просвјетних радника, будући да је тешко правити разлику међу онима који су најбољи и онима који су одлични у свом послу.

- Ове године изабрали смо 42 награђена васпитача, учитеља, наставника који су вишегодишњим радом, са више од 15 година, допринијели развоју образовања Републике Српске, образујући нашу дјецу, али исто тако још много важније, васпитајући и спремајући их једноставно за живот након школе - рекла је Тривићева.

Она истиче да Министарство ове године велики акценат ставља на васпитну улогу школе, јер просвјетни радници чине неизоставну карику у одрастању сваког човјека.

Награђена учитељица Весна Зекановић из Основне школе "Петар Кочић" из Приједора рекла је новинарима да је Светосавска награда велики понос, награда срца и душе.

- Ово није награда једног пројекта, једног такмичења, ово је награда која нам каже да нисмо скренули са Савиног пута, да се крећемо његовим стопама. Сигурно је данас Свети Сава поносан на нас, као што смо и ми поносни што можемо да представљамо њега - рекла је Зекановићева.

Добитник Светосавске награде, професор математике у Средњошколском центру "Јован Цвијић" у Модричи Анђелко Старчевић изјавио је да је велика срећа и част добити награду која носи име првог српског просвјетитеља.

Старчевић је рекао да за постигнуте резултате човјек мора уложити пуно труда и рада, али мора бити изузетно страствен према послу којим се бави и мора то истински вољети.

- Ова награда, именована по првом српском просвјетитељу, подстицај је свим добитницима да наставе тим путем и усавршавају се у свом раду. Надам се да ће тако и бити - додао је Старчевић.

Светосавске награде добило је седам васпитача из предшколских установа, 24 наставника разредне и предметне наставе у основним школама, те 11 професора средњих школа у Српској.

Светосавска награда, која се састоји од Светосавске повеље и новчане награде, овогодишњим добитницима додијељена је на манифестацији која је уприличена у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.