latinica  ћирилица
28/01/2022 |  21:29 ⇒ 21:33 | Аутор: СРНА

Пронађено 193.700 КМ и 125.200 евра лажних новчаница

Полиција у Добоју одузела је 1.996 лажних новчаница КМ и 1.041 новчаницу евра у вриједности од 193.700 КМ, односно 125.200 евра од малољетног лица из овог града, саопштено је из добојске Полицијске управе.
Новац (фото: ПУ Добој) -
Новац (фото: ПУ Добој)

Полиција је, уз сагласност Тужилаштва БиХ, а на основу наредбе Суда БиХ, извршила претрес куће коју користи ово лице, током којег је пронашла и штампаче, телефоне, лаптоп и признанице, као и доказ о уплатама новца.

Малољетно лице је путем друштвених мрежа објављивало огласе како продаје "лажни новац", те је на тај начин за сада, са неодређеним бројем лица, ступало у контакт и договарало продају на територији Републике Српске и Федерације БиХ.

Тужилац БиХ изјаснио се да постоје обиљежја кривичног дјела фалсификовање новца.

Из полиције наводе да је току рад на документовању наведеног кривичног дјела и утврђивању идентитета других лица која су стављала у оптицај фалсификован новац.

Фалсификоване новчанице КМ су препознатљиве по натпису "лажни новац" исписаном писаним словима на предњој страни у доњем лијевом углу новчанице на мјесту гдје би требало да се налази потпис гувернера Централне банке БиХ.

Ове новчанице су препознатљиве и по натпису "само за филмску употребу реплика копија" гдје би требало да пише "Централна банка БиХ", који се исписује у два реда у латиничном и ћириличном писму и налази се на врху задње стране новчанице.

Фалсификоване новчанице евра су препознатљиве по натпису "лажни новац" исписан писаним словима који се налази на предњој страни у горњем лијевом углу новчанице на мјесту гдје би требало да се налази потпис предсједника Европске централне банке.

Препознатљиве су и по натпису "само за филмске потребе - реплица но фор усе" на мјесту гдје би требало да стоји скраћеница Европске централне банке на језицима земаља чланица Европске уније.

Полицијска управа Добој упозорава грађане да буду опрезни приликом новчаних трансакција и да обрате пажњу на изглед новчанице те, уколико посумњају да је ријеч о фалсификованом новцу, о томе одмах обавијесте најближу полицијску станицу.

Позвани су и грађани који су куповали фалсификовани новац да га одмах однесу и предају у најближу полицијску станицу, јер ће само на тај начин избјећи кривичну одговорност.

Из полиције упозоравају да је Кривичним законом БиХ, између осталог, предвиђено да је кривично дјело фалсификовање новца починио онај ко зна да је лажан новац начињен или да је стављен у оптицај, а то не пријави.

За овај облик кривичног дјела предвиђена је новчана казна или казна затвора до једне године.