latinica  ћирилица
28/01/2022 |  22:04 ⇒ 22:39 | Аутор: РТС

Патријарх са црногорским политичарима: Црква се не уплиће у страначка надметања

Патријарх спрски Порфирије разговарао је у четвртак и петак са потпредсједником црногорске владе Дританом Абазовићем, одређеним министрима из кабинета Здравка Кривокапића, као и предсједником СНП-а и лидерима ДФ-а.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

У саопштењу Информативне службе СПЦ наводи да су састанак затражили потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, министарка просвете, културе, науке и спорта др Весна Братић, предсједник Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, вође Демократског фронта Небојша Медојевић, Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и министром пољопривреде Александром Стијовићем и бившим министром правде Владимиром Лепосавићем.

Истиче се да је првојерарарх Српске Православне Цркве са пуним уважавањем и поштовањем саслушао њихово виђење ситуације и прилика у Црној Гори.

Патријарх Порфирије је свакоме од саговорника изразио једини могући став да се Црква ни на који начин не уплиће у страначка надметања већ да своју бригу и молитве упућује Спаситељу за добро, мир и напредак свих грађана Црне Горе, наглашава се у саопштењу.

Додаје се да су се саговорници Његове Светости посебно интересовали за потписивање Темељног уговора између Српске Православне Цркве и Црне Горе.

- Патријарх је обрадован чињеницом да сви његови саговорници разумију да је питање равноправности цркава и вјерских заједница цивилизацијског и демократског карактера, а сигуран је да ће Темељни уговор бити потписан чим се нормализују политичке прилике у Црној Гори - заључује се у саопштењу СПЦ-а.