latinica  ћирилица
28/01/2022 |  22:37 ⇒ 22:37 | Аутор: РТС

Зеленски: Украјина није Титаник, превише панике из Вашингтона

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је да не може да искључи избијање рата широких размера са Русијом. Међутим, поручио је и да "Украјина није Титаник који тоне". Критиковао је медије и Вашингтон због "превише панике" која оптерећује економију.
Владимир Зеленски - Фото: AP
Владимир ЗеленскиФото: AP

Володимир Зеленски је изјавио на конференцији за новинаре да не сматра да је ситуација у Украјини сада напетија него раније, али да то не значи да ескалација није могућа, преноси Ројтерс.

- Медији стварају утисак да је овде рат. Нема тенкова на улицама. Не треба нам ова паника - поручио је Зеленски.

Рекао је и да је Бела кућа направила "грешку" претјерано наглашавајући ризик од рата великих размјера, и да је то порука коју је упутио и предсједнику САД Џозефу Бајдену у њиховом јучерашњем телефонском разговору.

Одлуке САД и Велике Британије да опозову дипломате из Кијева су, према оцјени украјинског предсједника, били грешка и претјеривање. "Ми нисмо Титаник. Украјина иде напред", рекао је Зеленски.

НАТО је, према његовим ријечима, једини гарант чврсте безбједности коју Украјина има у свом сукобу са Русијом, и упозорио да би источне чланице Алијансе такође могле бити изложене непријатељствима Москве.

Украјински предсједник је критиковао и Њемачку због наставка сарадње на гасоводу Сјеверни ток 2, оптужујући је да даје приоритет економским споразумима са Русијом у односу на безбједност и територијални интегритет Украјине.

Такође је навео Британију као једну од земаља које дозвољавају "прање новца" од стране Руса, као и олигарха који извлаче новац из земаља као што су Украјина и Казахстан, наводи Ројтерс.