latinica  ћирилица
29/01/2022 |  19:58 ⇒ 30/01/2022 | 10:14 | Аутор: РТРС

Вишковић: Наређен стручни надзор; Нико неће бити заштићен (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је за РТРС да је формирана стручна комисија која ће извршити стручни надзор, те да нико неће бити заштићен у случају посљедњег дешавања у Дому "Рада Врањешевић".
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Када будемо имали све чињенице, биће санкционисани сви они који су својм чињењем односно нечињењем допринијели да у Дому "Рада Врањешевић" буде почињено кривично дјело обљуба над дјететом млађим од 15 година - рекао је Вишковић.

- Нико неће бити заштићен. И као предсједник Владе и као човјек тражићу максималну одговорност свих који су на неки начин својим нерадом допринијели да дође до једне такве гнусне радње, поготово у установи као што је Дом "Рада Врањешевић" - рекао је Вишковић.

Он је додао да ће већ у понедјељак, када се заврши стручни надзор, када буду имали све чињенице, сви који су били укључени у такве активности својим нечињењем или радњама које је требало да предузму по службеној дужности, а нису, бити санкционисани.

Вишковић је позвао надлежне органе да казне починиоце овог гнусног дјела да максимално казне.

- Не може се толерисати да има таквих људи, да раде у таквим установама и да су спремни да учине такво дјело - истакао је Вишковић.

Он је додао да дјеца треба да буду заштићена на сваком мјесту, не само у Дому "Рада Врањешевић", али је истакао да треба имати разумијевања јер су то дјеца без родитељског старања којима треба додатна пажња и љубав, а не такве ствари које су појединци спремни да ураде.

- Тражићу максималну одговорност за такве људе - истакао је Вишковић и додао да ће се учинити све да они који су одговорни и одговарају.

Подсјећамо, Окружном јавном тужилаштву Бањалука достављен је извјештај против лица иницијала А.К. из Бањалуке због постојања основа сумње да је починило кривично дјело обљуба над дјететом млађим од 15 година.

Припадници Полицијске управе Бањалука ухапсили су ово лице, а за сада и даље незванично, ријеч је о раднику Дома за дјецу без родитељског старања "Рада Врањешевић".

У претресу стана и просторија које је користио осумњичени пронађени су и одузети предмети који се могу довести у везу са овим кривичним дјелом.

Писаном изјавом огласио се директор Дома Владимир Кајкут у којој је наведено да је ријеч о портиру који је суспендован након што је васпитач пријавио могућу злоупотребу дјетета.

Одмах по пријави васпитача, овај случај је пријављен полицији 17. децембра прошле године и да у потпуности сарађују са полицијским органима и тужилаштвом,наводи се у изјави.