latinica  ћирилица
30/01/2022 |  16:03 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Радови на ауто-путу код Добоја напредују планираном динамиком (ВИДЕО)

На градилишту аутопута Коридор 5Ц код Добоја радови напредују планираном динамиком.
Радови на изградњи обилазнице - Фото: РТРС
Радови на изградњи обилазницеФото: РТРС

Позната као "добојска обилазница", дионица је дуга шест километара, а рок за завршетак радова је три године.
Пројекат је финансиран кредитом Европске банке за обнову и развој од 150 милиона евра, те суфинансиран грант средствима Европске комисије са 39 милиона евра. Дионица од Костајнице до Путниковог брда, грађевински је најзахтјевнији дио Коридора 5Ц кроз Српску.

Премостити ријеку Босну прва је препрека трогодишњег изазова. Тренутно се ради насип и дубоко темељење стубова. Вријеме погодује радовима, па је на градилишту и у сред зиме веома живо.

Након моста, сљедећа препрека је брдо које треба уклонити и направити усјек дужине 1,8 километара, изградити вијадукт и два тунела дужине око два километра.

- Технички та дионица је доста захтјевнија и ми као предузеће први пут се суочавамо са већим тунелима у фази изградње - рекао је Давор Вучковић, инжењер у ЈП Аутопутеви Републике Српске.

Већину послова тренутно раде машине. На градилишту их је дневно око 20.

Све су то радови друге дионице коридора пет це кроз Српску. Прва дионица, од петље Руданка до петље Товира, биће пуштена у саобраћај средином године, чиме ће се повезати са аутопутем 9. јануар. Предстоји и изградња треће дионице, од Товире до Вукосавља.

- Тренутно смо у завршној фази припреме тендерске документације и већ крајем јануара или почетком фебруара ће тендер бити расписан за избор извођача и стручног надзора - додаје Вучковић.

Ауто-пут на европском коридору 5Ц најважнији је инфраструктурни пројекат у БиХ. Кроз Републику Српску дуг је укупно 46,6 километара и требало би да буде изграђен до 2026. године.