latinica  ћирилица
30/01/2022 |  18:20 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Затражен притвор за радника Дома "Рада Врањешевић"; Дијете збринуто (ВИДЕО)

Окружно јавно тужилаштво затражило је притвор за лице А.К, из Бањалуке, радника Дома за дјецу без родитељског старања "Рада Врањешевић", због основане сумње да је починило кривично дјело - обљубу над дјететом млађим од петнаест година.
Дом "Рада Врањешевић" -
Дом "Рада Врањешевић"

Дијете је збринуто на сигурну локацију.

Центар за социјални рад чека даље препоруке Тужилаштва.

Онима који су имали пропусте у раду, предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да ће бити санкционисани! Нико неће бити заштићен!



Тужилац је ставио приједлог за одређивање мјере притвора због постојања основане бојазни, да би осумњичени боравком на слободи - могао поновити кривично дјело и ометати кривични поступак, тако што би утицао на свједоке.

- Приједлог за притвор затражен је и због постојања нарочитих околности које оправдавају бојазан да ће осумњичени поновити кривично дјело и из разлога ванредних околности, јер је ријеч о кривичном дјелу за које се може изрећи казна затвора од десет година или тежа казна.

У Центру за социјални рад дијете су одмах измјестили из Дома. Кажу да сви случајеви, када је ријеч о малољетном дјетету, морају се ријешити што прије.

- Дијете смо измјестили из Дома, те је смјештено на сигурну локацију. Обезбјеђена му је и терапија. Налази се на тој локацији и чекамо сада на који начин ће да дјелује Тужилаштво и да нам да препоруке, шта да радимо са дјететом - навела је Ирена Јолџић, директорка Центра за социјални рад.

Биће санкционисани сви они који су имали пропусте у раду и довели до тога да у Дому "Рада Врањешевић" буде почињено кривично дјело, јасан је предсједник Владе Радован Вишковић.

- Нико неће бити заштићен. И као предсједник Владе и као човјек тражићу максималну одговорност свих који су на неки начин својим нерадом допринијели да дође до једне такве гнусне радње, поготово у установи као што је Дом "Рада Врањешевић" - поручио је Вишковић.

Ниједна казна није довољна за уништен дјечији живот и зато из Канцеларије Омбудмсена за дјецу Републике Српске, траже да казна за починиоца буде адекватна почињеном дјелу.

- Очекујемо да се хитно проведе темељна истрага о свим околностима случаја која, између осталог, треба да одговори на питања - ко је заказао и која институција није благовремено одговорила на потребе дјетета и његово право на заштиту - наводе из Канцеларије омбудсмена за дјецу Републике Српске.

За психолеге овај случај је "аларм" упозорења!

- Насиље над дјецом се врши претежно тамо гдје су она повјерена на васпитање. Дакле, аларм је потребан стални - стална брига. Зато ја помињем стручни увид, системске прегледе, радна анамнеза - истакао је Александар Милић, психолог.

Подсјећамо, припадници Полицијске управе ухапсили су лице А.К. из Бањалуке који је радник Дома, због постојања основа сумње да је починило кривично дјело - обљуба над дјететом млађим од 15 година.

Директор Дома Владимир Кајкут, огласио се само јуче кратком писаном изјавом у којој наводи да је ријеч о портиру, који је суспендован након што је васпитач пријавио могућу злоупотребу дјетета.