latinica  ћирилица
31/01/2022 |  18:50 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Још један случај могућег злостављања штићенице Дома "Рада Врањешевић" (ВИДЕО)

Портир Дома "Рада Врањешевић", осумњичен за злостављање 13-годишње штићенице Дома у једномјесечном је притвору.
Дом "Рада Врањешевић" -
Дом "Рада Врањешевић"

Како је и најавио премијер Радован Вишковић, Стручни тим ресорног министарства истражује како је до овога дошло и ко је заказао.

Посла ће имати још, јер, сазнајемо, полицији је пријављен још један случај радника Дома, због могућег сексуалног злостављања, 17-годишње штићенице.

Одговорност и даље нико не преузима, иако је јасно да се у установи, која би требало да штити дјецу, дешава управо супротно.

Пријаве против радника бањалучког Дома Рада Врањешевић нижу се једна за другом. Прије 15 дана, 17-годишња малољетница, штићеница Дома, пријавила је другог радника Дома за сексуално узнемиравање.

Случај је одмах пријављен полицији, а Дом суспендовао радника до окончања дисциплинског поступка.

- Пријава везана за обљубу 17-годишњег дјетета од стране радника, и води се дисциплински поступак и не можемо да кажемо пуно док комисија не утврди. Дијете је у Дому, а радник је суспендован од момента када је покренут поступак и траје све до окончања дисциплинског поступка - рекао је Владимир Кајкут, директор Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић".

Кајкут не крије, да би оптужени радник као и у случају злостављане 13-годишњакиње могао бити враћен на посао ако то одлучи комисија након спроведеног дисциплинског поступка. А да ли ће и овај случај утицати на оцјену рада ове установе, знаће се након окончања стручног надзора ресорног министарства који је току у Дјечијем дому. Утврђује се стручност и организација рада у установи социјалне заштите, као и то да ли су испоштоване законске процедуре које се тичу рада Дома.

Буде ли утврђена и одговорност директпора ове установе, биће смјењен, каже министар Ален Шеранић.

Шеранић каже да је министарство урадило све што је било у њиховој надлежности. Уколико се утврди другачије, тек тада ће се сматрати лично одговорним. А преузети одговорност да нешто не функционише у раду установе која би требало да штити једну од најрањивијих категорија друштва, чак и након вишегодишњих јавних и анонимних пријава за злостављње дјеце у Дому директору ове институције није опција.

- Ја ако бих поднио оставку то би било признање да смо радили нешто погрешно. Ја сам чврстог увјерења да смо ми у Дому радили све што је до нас - тврди Кајкут.

А да ли је заиста тако? Прије само два дана покренута је истрага против портира у дому, осумњиченог да је сексуално злостављао 13 годишње дијете, које је већ једном претрпило сексуално злостављање од стране педофила из Модриче. Чекајући да Окружно тужилаштво у Бањалуци почне да поступа у овом предмету, дјевојчица се од краја децембра до хапшења осумњиченог прије два дана, истовремено с њим налазила у Дому.

Оправдања за ово нема, јасни су из институције Омбудсмана за дјецу.

- Ничим се не може оправдати неадекватна брига и надзор над дјецом од оних којима су дјеца повјерена на бригу. Сваки облик насиља је траума за цијели живот, посебно сексуалног - исткла је Нада Граховац, замјеник омбудсмана за дјецу.

А да ће одговарати сви који су направили пропусте категорична је и предсједница Жељка Цвијановић. Подржава предсједника Владе да нико одговоран у овом случају не смије бити поштеђен.

Подсјећамо, да је малољетница до сада два пута пријављивала узнемиравање, али је надлежно тужилаштво, због недостатка доказа, обустављало истрагу.

Након пријаве полицији, прије мјесец, осумњиченог радника Дома суспендовали су на одређено вријеме, одузели му 20 одсто плате за три мјесеца, а потом га вратили на посао.

Логично је запитати се шта је сво то вријеме радио надлежни центар за социјални, као једини орган старатељ чија основна улога је да заштити дијете.

Тек, након што је јавност сазнала шта се дешава у Дому, дијете је збринуто и смјештено на сигурну локацију, те указана медицинска и психолошка помоћ.

Због заштите идентитета малољетника не можемо рећи из ког дијела Српске је дијете и одговорни орган старатељ Центар за социјални рад, али оно што можемо је да ни они не прихватају одговорност, јер тако нам је директор ове установе потврдио у телефонском разговору. Кажу поступили су одмах по сазнању да је дјевојчица поново сексуално злостављана.