latinica  ћирилица
01/02/2022 |  12:54 ⇒ 15:15 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Разговором превазићи проблеме у БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас на посебној сједници Парламента Српске да се у БиХ мора разговарати с циљем превазилажења политичких и економских проблема и очувања дејтонске структуре.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је рекао да је јасно да у БиХ много тога није у реду, поготово након што је бивши високи представник Валентин Инцко наметнуо измјена Кривичног законика БиХ, те да је то довело до погоршања политичке и економске ситуације.

- Све је постало напето и непредвидиво с тенденцијом погоршања, а да је то тако потврђују и разговори о измјенама Изборног закона БиХ у Неуму, гдје нису присуствовали представци Српске, тако да терет непостизања договора сада не може бити на њима - рекао је Чубриловић.

Он је поручио да носиоци власти у БиХ не смију бити неодговорни и остављати проблеме будућим генерацијама.

- Ако хоћемо да превазиђемо стање у коме се налазимо, морамо разговарати. Зато је неко морао први иницирати разговоре у БиХ на начин како је предвиђено Дејтонским мировним споразумом - рекао је Чубриловић.

Он је додао да је Република Српска препознала тежину актуелних проблема и осјећала се позваном да отвори разговоре о политичким и економским проблемима у БиХ, те је зато и заказана посебна сједница Народне скупштине.