latinica  ћирилица
01/02/2022 |  20:03 ⇒ 02/02/2022 | 09:07 | Аутор: РТРС

Усвојени закључци о политичко-економској ситуацији у БиХ

Народна скупштина Републике Српке усвојила је 12 закључака о политичко-економској ситуацији у БиХ.
Народна скупштина Републике Српске (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Народна скупштина Републике Српске (Фото: banjaluka.rs.ba)

У закључцима се тражи да представници Републике Српске у ПС БиХ предложе закон о забрани злоупотребе појма геноцид.

Од Владе Републике Српске се тражи да у парламентарну процедуру упути закон о финансирању невладиних организација.

Наводи се да у складу са закључцима са 20. посебне сједнице Народне скупштине представници Републике Српске у парламету БиХ, Савјету министара и Предсједништву БиХ могу да присуствују сједницама, али на начин да у одлучивању уважавају ставове и одлуке Народне скупштине, Владе и предсједника Републике Српске.

Закључке су потписали представници посланичких клубова СНСД-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске и НПС.

За предложене закључке гласало је 50, колико је било и присутно народних посланика.

Погледајте све закључке:

- Народна скупштина Српске констатује да нису престали разлози због којих је НСРС усвојила закључке на 20. посебној сједници одржаној 30. јула 2021. године.

- НСРС констатује да су се представници Српске у институцијама БиХ понашали и дјеловали у складу са закључцима усвојеним на 20. посебној сједници.

- НСРС тражи да представници Српске изабрани у ПС БиХ предложе закон о забрани злоупотребе појма геноцид.

- Парламент Српске тражи од Владе Српске да у парламентарну процедуру упути закон о финансирању невладиних организација.

- НСРС подржава што скорије усвајање и ступања на снагу закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину.

-НСРС ће основати радно тијело за борбу против корупције у својим актима предвидјети да на челу тог радног тијела буде представник опозиције.

- НСРС тражи од Парламентарне скупштине БиХ да прије сваке сједнице достави Народној скупштини све материјале на разматрање ради заузимања ставова у адекватном временском року.

- НСРС тражи од Савјета министара да прије сваке сједнице достави све материјале Влади Српске на разматрање ради заузимања ставова у адекватном временском року.

- НСРС тражи од Предсједништва БиХ да прије сваке сједнице достави све материјале предсједнику Српске ради заузимања ставова у адекватном временском року.

- НСРС сматра да је у складу са закључцима са 20. посебне сједнице, да представници Српске у ПС БиХ, Савјету министара и Предсједништву БиХ могу да присуствују сједницама, али на начин да у свом одлучивању уважавају ставове и одлуке Парламента Српске, Владе Српске и предсједнице Српске.

- НСРС предлаже предсједници Српске да упути нови позив предстанвицима институција и других конститутивних народа из ФБиХ за разговор и дијалог о могућим рјешењима за превазилажење тренутне кризе у БиХ.

- НСРС остаје при ставу да БиХ може егзистирати само на бази Устава БиХ и договора између два ентитета и три конститутивна народа.